Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Hyresgäster protesterade utanför hyresnämnden inför förhandlingen där 5 december.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hyresgästerna förlorade i hyresnämnden

Stena Fastigheter fick ja i hyresnämnden. Bolaget får lov att genomföra sin omfattande upprustning. - Jag var helt förberedd på detta men shit vad jobbigt det blev, säger Catharina Thörn i nätverket Pennygångens framtid.

Under året har de planerade upprustningarna på Pennygången på Högsbohöjd i västra Göteborg diskuterats mycket och ingående. Hyresvärden Stena Fastigheter vill göra en omfattande upprustning av miljonprogramsområdet i Högsbo och höja hyrorna med uppåt 60 procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ärendet gick vidare till hyresnämnden sedan ett antal hyresgäster sagt nej till kraven från Stena.

Klockan två på onsdagseftermiddagen kom utslaget från hyresnämnden i Göteborg. Nämnden går på Stenas linje och ger sitt medgivande till upprustningen.

- Jag var helt beredd på detta med shit vad jobbigt det blev, säger en påtagligt berörd Catharina Thörn.

Hon är en av många boende som engagerat sig i nätverket Pennygångens framtid och motsatt sig Stenas krav.

- Nämnden anger inga skäl mer än att det är i hyresgästernas allmänna intresse. Men hyresgäster vill inte bli tvångsförflyttade från sina hem. Jag har råd att bo kvar själv men hela området kommer att förändras, barnens förlorar sina vänner.

Catharina Thörn hoppas att de som bor i etapp 1 av Stenas planerade upprusning vill och orkar överklaga till Svea hovrätt.

- Det här gäller inte enbart Pennygången. Det är en principiell fråga som rör många hyresgäster i Sverige. Kan man förändra bostadsområden så i grunden? säger Catharina Thörn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.