Enligt samtalsterapeuten Luiza Elik går orsaken till varför man inte gillar viss mat ofta att spåra långt tillbaka i livet.
Enligt samtalsterapeuten Luiza Elik går orsaken till varför man inte gillar viss mat ofta att spåra långt tillbaka i livet. Bild: Arkiv/Pressbild

Hypnotisörens knep: Så gör du för att börja gilla all mat

Oavsett om det gäller spenat, getost eller ärtor hade det förmodligen underlättat att lära sig tycka om mat som man har svårt att äta. Kan lösningen vara att bli hypnotiserad?

ANNONS

Hypnos sägs kunna hjälpa folk att sluta röka, hantera smärta och bli kvitt sin tandläkarskräck. Ofta används det som ett komplement i samband med andra terapiformer, snarare än som enskild behandling.

Enligt de som använder sig av hypnos i sitt yrke kan det också fungera som en metod att lära sig gilla mat som man tidigare inte har tyckt om.

– Den hypnoterapeutiska metoden är ju alltid likadan. Det brukar finnas en blockering eller föreställning kring maten och det är den man tittar på. Då kan man använda hypnos som verktyg och undermedvetet gå in och titta på vad som gör att man inte gillar en viss mat. Sedan undersöker man det och kan därefter ändra beteendet under hypnosen, säger samtalsterapeuten Luiza Elik.

ANNONS

Går att spåra till barndomen

Enligt Luiza Elik går orsaken till varför man inte gillar viss mat ofta att spåra långt tillbaka i livet, inte sällan till barndomen. Det kan vara någon i ens närhet som inte har tyckt om någonting och sedan projicerat den åsikten.

Hittar man roten till problemet kan det räcka med ett hypnostillfälle för att få bukt med det. Men det kan också ta längre tid, beroende på varje persons individuella förutsättningar.

Genom hypnosen ska känslorna kring maten kunna förändras. Upplevelsen är tätt kopplat till vad man har för dialog med sig själv. Vill man på egen hand försöka börja förändra sin attityd kring mat kan ett första steg vara att ifrågasätta tankarna som dyker upp i huvudet.

– Då ska man ställa följdfrågor till sig själv. ”Jag äter inte ärtor.” kan följas upp med: ”Men varför tycker jag inte om dem?” Då kan man kanske hitta en situation där man minns att man blev tvingad att äta ärtor som barn och sedan jobba med det, säger Luiza Elik.

Ingen "quick fix"

En vanlig missuppfattning om hypnos är att det skulle gå att hypnotisera någon till att göra något mot sin vilja. I själva verket förstärker hypnosen bara en redan existerande attityd och kräver stor samarbetsvilja från den som blir behandlad.

ANNONS

– Det går till så att jag pratar avslappnande, så att du hittar lugnet och ju mer du slappnar av desto mer kommer du åt ditt undermedvetna. Då kan man ge de suggestioner som sedan upplevs som sanningar av medvetandet, säger hypnoterapeuten Elizabeth Olsson.

Hon är noga med att påpeka att hypnos inte är en "quick fix" som hjälper mot allt, utan ett verktyg bland många för att komma åt känslomässiga problem som ligger bakom ett beteende.

Oftast vill Elizabeth Olssons klienter snarare ha hjälp att sluta äta en viss typ av mat för att lättare hålla vikten. Men hon tror att det motsatta också borde gå att uppnå genom hypnos.

– Det är så otroligt individuellt. Om någon av hela sitt hjärta verkligen vill förändras, då kan det gå väldigt fort. Man förstärker klientens egna vilja, säger Elizabeth Olsson.

Hypnos i Sverige

I Sverige måste man enligt patientsäkerhetslagen vara legitimerad inom vårdyrket för att behandla med hypnos och kunna stödja det genom vetenskapliga metoder.

Hypnos som inte används i behandlingssyfte, till exempel som underhållning och scenkonst, kräver inte legitimation.

Det finns ingen statistik hos Socialstyrelsen för hur många legitimerade som använder hypnos som behandling.

Källa: Socialstyrelsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS