Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hyllning och kritik för Volvochefen

På sin sista bolagsstämma efter 14 år fick Volvos koncernchef Leif Johansson höra att Volvo inte längre är en så bra arbetsgivare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag gillar inte heller det här med A- och B-lag, svarade han och hoppas på en diskussion om alternativ till tillfälligt anställda.

Bland alla hyllningar till den avgående Volvochefen stack inlägget från Magnus Jonasson, som arbetar på Tuvefabriken, ut. Han var kritisk mot att många av dem som kommer tillbaka efter krisen endast får visstidsanställningar. Det skapar ett A- och ett B-lag.

-Man behandlar inte alla lika. Volvo har alltid erbjudit trygga och hyfsat välbetalda jobb. Nu börjar ryktet att blekna och folk söker sig bort därifrån, sade Magnus Jonasson.

Leif Johansson försvarade sig med att koncernen måste kunna ha en stor flexibilitet för att möta svängningar i konjunkturen.

-Fast det kan finnas andra lösningar också, som att ändra centrala avtal för arbetstiden och kanske luckra upp lite i las, säger han till TT.

Leif Johansson tror att året fortsätter bra när Europa och Nordamerika återhämtar sig samtidigt som Kina, Ryssland, Indien och Brasilien ångar på. Det innebär fler anställda.

-Tre nya jobb i till exempel Indien innebär samtidigt ett nytt Volvojobb här hemma, säger han.

Den längsta debatten blev det om styrelsens förslag att införa ett nytt aktiebaserat ersättningsprogram för 300 chefer. Cheferna ska få Volvoaktier efter hur många aktier de själva köper och beroende på hur företaget går. Högsta ledningen får också en större andel rörlig ersättning.

Styrelseordförande Louis Schweitzer försvarar systemet med bonusar.

-Styrelsen anser att det finns samband mellan personliga incitament och koncernens resultat, sade han.

Invändningarna från bland andra AMF, Folksam och Aktiespararna mot aktieprogrammet handlade om att för få personer omfattas, att den egna insatsen är för liten och att måttet på att mäta prestation är fel.

Men förslaget gick igenom med 87,6 procent av rösterna.