Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hyllad arkitektur - men fuskbygge

Hyllat för sin arkitektur men fuskbygge på insidan. GP berättar i dag om otaliga fel i de nya hyreshusen på Friggagatan.

Nybygget som ersatte slitna funkislängor vid Friggagatan 6-22 sågs som ett vitalt och intressant exempel på förnyelse i Göteborgs stadsbild.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Knappt två år senare visar det sig finnas många brister i utförandet: Vatten som läcker in i lägenheter, läckande rör, duschkabiner som lossnar och felkaklade badrum är bara några av många brister som skapat stora problem för hyresgästerna. En del väljer att flytta från höga hyror, fusk, slarv och brister.

Kristina Olsson på arkitektkontoret White är en av arkitekterna bakom bygget. När GP:s medarbetare läser upp en lista på felaktigheter i fastigheten blir hennes kommentar:

- Det låter inte bra, så vill man givetvis inte att det ska vara. Men bygger man som vi ritar ska inget av det du beskriver behöva inträffa.

Hur långt sträcker sig arkitektens ansvar?

- Vårt ansvar är att prestera korrekta handlingar. Vi får sällan vara med in i slutskedet, och ibland tycker man att en del kunde ha gjorts annorlunda.

Hur ser du på fastigheten i dag?

- På det stora hela är vi väldigt nöjda. Men det är ju tråkigt om de boende drabbats av problem.

Vilken är utmaningen med en hyresfastighet?

- Materielen ska vara enklare och tåligare och inte får kosta lika mycket som när det är bostadsrätter. Och underhållet ska vara enklare. Det innebär att man måste jobba mer med uttrycket.

Och det gjorde arkitekterna med framgång, tyckte GP:s färgstarke arkitekturskribent Mark Isitt som i fjol gav högsta betyg åt fastigheten med dess totalt 452 lägenheter, de allra flesta små ettor eller tvåor.

- Han tittade inte på genomförandet av det byggtekniska utan på projektets ambitioner och vad fastigheten gör med stadsbilden, konstaterar Kristina Olsson.

KAB Fastigheter köpte fastigheten på Friggagatan när den just var klar. Företagets vd Johan Andersson tycker inte arkitekter kan frånsäga sig ansvar för problem som uppstår i nybyggen.

- Det arkitekter tycker är kul är inte alltid sådant som är bra för dem som bor där sedan. Arkitekterna säger att de bara gör det estetiska, men om du ritar något som inte funkar, vad är det för poäng med det?

Läs hela GP:s granskning i söndagens tidning eller på www.gp.se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.