Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hvitfeldtska får spetsutbildning

Vill du bli grym på ekvationer? Nästa höst får Hvitfeldtska gymnasiet spetsutbildning i matematik.

Som första skola i Göteborg får Hvitfeldtska gymnasiet klartecken av Skolverket att starta spetsutbildning för högpresterande elever. Inriktningen på programmet blir naturvetenskap med matematikspets.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är andra gången som Skolverket utser sammanlagt tio skolor runt om i landet som får bedriva spetsutbildning på gymnasienivå.

Stort intresse från skolorna

Intresset från skolornas sida har varit stor vid båda ansökningsomgångarna. Första gången sökte drygt hundra skolor om att få spetsutbildning. Denna gång har 60 ansökningar lämnats in.

I den första omgången fick Fässbergsgymnasiet i Mölndal klartecken för ett program med samhällsvetenskaplig inriktning. Men intresset från elevernas sida var litet – bara sju sökte. Fässbergsgymnasiet valde därför att skjuta upp starten av utbildningen ett år.

Flera av de andra skolorna hade också svårt att fylla sina utbildningsplatser.

Sista ansökningsdag 1 februari

En förklaring till det bristande intresset från eleverna sida kan ha varit att startsträckan för utbildningarna var väldigt kort. Beslutet från Skolverket kom bara några veckor före sista ansökningsdagen till gymnasiet.

I år har skolorna längre tid på sig att förbereda sig för att locka elever. Sista ansökningsdag är den 1 februari 2010.

Försöket med spetsutbildning på gymnasiet pågår fram till den 30 juni 2014. Därefter ska den utvärderas och eventuellt bli permanent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.