Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I blåaste laget. Men många skrikfärgade hus är inte planerade. De stämmer inte med upplevelsen av färgprovet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Huskulörerna blir både starkare och ljusare utomhus

Att färgsätta utomhus är betydligt svårare än att välja färg inomhus. Den uppfattade färgen blir ofta helt olik den man trodde man valde från färgproverna.
- Väljer man ett färgprov som ser ut på ett sätt får man ett hus som ser ut på ett helt annat sätt, säger Karin Fridell Anter, arkitekt och forskare med specialinriktning på färg.
Vissa saker var bättre förr. Röda hus var röda. Gula hus var gula. Knallblåa hus fanns inte. Innan 1950-talet var man hänvisad till naturliga pigment, och fick därmed också en ganska dämpad och naturlig färgskala. Men sedan syntetiska pigment och moderna färger börjat användas har valfriheten i stort sett blivit obegränsad - och därmed har också risken att välja "fel" ökat.

Många skräckexempel
Den som reser genom Sverige i dag kommer helt säkert att stöta på mer än ett skräckexempel i färgsättning.
- Jag är ganska övertygad om att de flesta knallfärgade hus man ser inte alls var menade att bli så knallfärgade, utan att det beror på okunskap. Och när huset väl är målat är det för dyrt att måla om, säger Karin Fridell Anter.
För många har alltså den stora skillnaden mellan vad man trodde att man valde för färg, och hur det sedan blev uppmålat på huset, kommit som en chock. Men enligt Karin Fridell Anter, som forskat i skillnaden mellan egenfärg och uppfattad färg, finns det ett tydligt mönster. Och därmed också goda metoder att undvika chocken.

Undvika fallgropar
I boken Färgen på huset (Formas) visar hon hur man ska göra för att undvika fallgropar. Grunden till boken är de test hon gjorde i samband med sin doktorsavhandling. Där valdes ett hundratal hus i olika färger ut. Hundratals försökspersoner med olika stor kunskap om färg fick sedan titta på husen från 50 meters håll och beskriva vilken färg de såg. Antingen med egna ord eller genom att pricka in kulören i en färgkarta.
Totalt gjordes 3 600 observationer och resultatet var entydigt: den upplevda färgen var alltid starkare och ljusare än egenfärgen. Enklare förklarat kan man säga att ett falurött hus som vi tycker ser klarrött ut är egentligen målat med en färg som inte alls ser klarröd ut på färgprovet, utan väldigt mörkt brunröd.

Förskjutning åt blått
- Generellt kan man säga att alla färger alltid upplevs starkare och ljusare när man ser dem på ett hus. Ljusa färger tenderar framför allt att bli ljusare och starka färger tenderar att bli ännu starkare, säger Karin Fridell Anter.

Hon kunde också se en kulörtonförskjutning som gör att de flesta kulörer tenderar att bli mindre gulaktiga och mer blåaktiga på en fasad än de ser ut på ett färgprov. Naturens egna färger innehåller väldigt mycket gult - utan att vi upplever dem så. Gröna färger är i själva verket väldigt gulgröna, gråa stenar är gulgråa och så vidare.

Färgen ingen privatsak
Väljer man en rent grå färg kommer den däremot att se gråblå eller nästan blå ut på fasaden.
- Om man inte verkligen vill ha ett blåstickigt hus ska man därför hellre välja en lite gulaktig färg. Det kompenseras när den kommer upp i naturen, råder hon.
Färg på ett hus är ingen privatsak.

Påverkar kanske andra mer
Det påverkar kanske dina grannar och förbipasserande mer än dig själv, och faktum är att en ommålning kan kräva bygglov. Enligt lagen måste man ha bygg-lov om byggnadens karaktär ändras väsentligt, och lagen tolkas olika i olika kommuner.
- Det enskilda huset är en del av ett sammanhang och jag tycker att man ska vara väldigt försiktig att utmärka sig för mycket. Att det är mitt hus som jag bestämmer över själv räcker inte, menar Karin Fridell Anter.

Färgkartor hjälpmedel
Färgtradition sitter djupt i oss oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Alla svenskar "vet" hur ett rött hus ska se ut, och avvikelser skapar alltid reaktioner. Vill man trots allt vara djärv och sticka ut menar Karin Fridell Anter att man bör ta hjälp av en arkitekt eller en annan person som har god kunskap i färgsättning.
- Det är för svårt att göra det själv, och risken är stor att man misslyckas.

Fridell Anter har också, på uppdrag av en färgtillverkare, tagit fram en serie färgkartor med vita, gula, gröna, bruna, rosa och grå färger till hus. Dessa kulörer ska vara "säkra kort", så att man ska slippa göra fel val.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.