Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hur ska politikerna bota vårdkrisen?

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det råder akut personalbrist på neonatalavdelningen på Östra sjukhuset. För att täcka upp för personalbristen tvingas inte minst sjuksköterskor arbeta dubbla passa. 18 timmarsdagar hör inte till ovanligheterna uppger Vårdförbundets representant på Sahlgrenska, Susanna Blom.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ledarsidan har tidigare skrivit om bristen på specialistsjuksköterskor (14/7) och konsekvenserna för vården. Men problemet är inte bara att det utbildas för få specialistsjuksköterskor, minst lika allvarligt är att så många väljer att sluta. En del för att arbeta utomlands, andra för att utbilda sig till andra yrken. Situationen är med andra ord ohållbar, ur såväl vårdpersonalens som patienternas perspektiv.

Ändå är det märkligt tyst från politiskt håll kring hur problematiken med överansträngd personal, långa väntetider och stängda vårdplatser ska bemötas. Visserligen framhåller ansvarig minister, Gabriel Wikström (S), att regeringen vill satsa på fler utbildningsplatser för sjuksköterskor. Men frågan är om det räcker. Krisen inom vården är inte att av övergående karaktär lika lite som den enbart kan utbildas bort. Tvärtom är den strukturell och resultatet av inte minst ineffektiv organisering av resurser. Vad behöver ske för att frågan ska tas på allvar?

GP 27/7-15