Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jobbfientlig politik. Socialdemokraternas ekonomiska vårmotion är en bekräftelse på att den tidigare jobbfientliga politiken ligger fast, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hur ska företagen klara Löfvens skattechock?

Tusentals förlorade arbetstillfällen, högre trösklar in på arbetsmarknaden och högre priser och avgifter riskerar att bli resultatet av Socialdemokraternas föreslagna politik. Nu måste Stefan Löfven börja ge besked om hur företagen ska klara av deras planerade skattehöjningar, skriver Kent Persson och Anna Kinberg Batra (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I sin tidigare roll som IF Metalls ordförande var Stefan Löfven positiv till att Alliansen gjort det billigare att anställa unga människor. När han nu i sin nya roll som S-ordförande tydligen ändrat uppfattning förtjänar Sveriges företag raka svar om hur S-politiken är tänkt att fungera. Hittills har beskeden lyst med sin frånvaro.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detta blev även tydligt när Stefan Löfven frågades ut i Ekots lördagsintervju förra helgen. På frågan om hur landets företag ska klara av socialdemokraternas olika skattehöjningar blev det märkbart tyst.

Bara den föreslagna fördubblingen av arbetsgivaravgifterna för att anställa unga under 26 år skulle kosta Sveriges företag 16 miljarder kronor. I genomsnitt ökar kostnaden med ca 30 000 kronor för varje anställd ungdom. Till detta ska läggas en fördubbling av momsen på restaurang- och cateringtjänster som kommer att innebära en extra belastning på 5,4 miljarder för arbetsgivare inom dessa branscher. Det handlar om kraftiga kostnadsökningar som skulle slå hårt mot företagare och entreprenörer runtom i landet.

Löfven undvek gång på gång frågan om varifrån dessa över 20 miljarder i ökade kostnader ska komma. Det är en anmärkningsvärd inställning från någon som hävdar att han värnar goda villkor för näringsliv och företagande.

Vidare har Socialdemokraterna bekräftat att de fortsatt vill begränsa de populära och jobbskapande rot- och rut-avdragen, höja inkomstkatterna, samt införa en lastbilsskatt som skulle drabba åkerinäringen och riskera att vältra över nya kostnader på konsumenter. Det är inte att ta ansvar för jobben i en turbulent tid då varje arbetstillfälle räknas.

Vad kommer företagare runtom i Sverige att tvingas prioritera bort när räkningarna kommer för socialdemokraternas skattechock? Tusentals förlorade arbetstillfällen, högre trösklar in på arbetsmarknaden och högre priser och avgifter riskerar att bli resultatet av den föreslagna politiken.

Kursändring kom av sig

Den utlovade kursändringen då man skulle börja ta jobbfrågan på allvar kom av sig. Socialdemokraternas ekonomiska vårmotion är en bekräftelse på att den tidigare jobbfientliga politiken ligger fast. Stora skattehöjningar på arbete och företagande ska finansiera en nedmontering av arbetslinjen.

Vi moderater är tillsammans med de andra partierna i Alliansen i stället övertygade om att en stark arbetslinje är helt avgörande i skuldkrisens spår. Vi har en gemensam och samlad politik som bygger på att det ska löna sig att arbeta, vara billigt att anställa och lätt att starta och driva företag. För att fortsatt sänka trösklarna in på arbetsmarknaden vill vi ytterligare förstärka förutsättningarna för arbete och företagande bland unga. Det handlar bland annat om att korta avstånden mellan utbildning och arbete med förbättrad yrkesintroduktion och yrkesutbildning samt förstärkningar av lärlingssystemet.

I motsats till Socialdemokraterna är vi däremot övertygade om att varje jobb räknas och att alla jobb behövs. Ett litet land som Sverige har inte råd att säga nej till jobb, så länge de erbjuds till goda villkor och avtalsenliga löner. Att straffbeskatta unga på arbetsmarknaden och försämra villkoren för branscher och företag som för många utgör det första viktiga steget i arbetslivet är helt fel väg att gå.

Trots det höga tonläget bland ledande s-företrädare står det klart att alternativen i svensk politik är fortsatt tydliga. Vi ser fram emot att ta jobbdebatten med Socialdemokraterna framöver.

Kent Persson (M)

partisekreterare

Anna Kinberg Batra (M)

gruppledare i riksdagen