Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hur galen är han?

”Att sända en politisk aktivist till sinnessjukhus är mer sadistiskt och ondskefullt än att döda honom.” Orden är Anders Behring Breiviks. De sätter fokus på den enda fråga kring terrordåden den 22 juli som det ännu råder oklarhet om.

Är Anders Behring Breivik galen?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han har bisarra politiska teorier, lider av hybris och har en snedvriden verklighetsuppfattning. Han tror att det pågår ett inbördeskrig i Norge, att han själv är landets frälsare som kan bli regent under namnet Sigurd korsfararen II och han ångrar inte dåden som han säger sig ha genomfört av kärlek till det norska folket. Så i vanlig folklig mening är han galen.

Är det alltså hans idéer som gör honom galen?

Nej, i ett demokratiskt land väcks sällan frågan om politiska aktivister är psykiskt störda oavsett hur galna idéer de har. Exemplen från Sovjetunionen, där politiskt oppositionella ansågs lida av en speciell form av schizofreni och spärrades in på mentalsjukhus, eller från McCarthys USA där lobotomi ansågs vara ett bra botemedel mot kommunism, förskräcker. Men i ett demokratiskt land kan inte ens det verklighetsfrämmande och bisarra i Breiviks politiska manifest klassa honom som otillräknelig. Det måste mer till. Orsaken till att Breivik gått över gränsen från teori till praktik är avgörande för om han i rättspsykiatrisk mening är tillräknelig eller ej.

Är det vanligt att terrorister är psykiskt sjuka?

Frågan om psykisk sjukdom hade kanske inte väckts om Breivik hetat Taimour Abdulwahab och sagt sig vara beredd att offra sig själv i ett heligt krig. Frågan väcktes heller aldrig om de tyska vänsterterroristerna i Rote Arméfraktion. Unabombaren Ted Kaczynski led enligt läkarna av paranoid schizofreni (samma diagnos som Breivik har fått) men ville inte klassas som sjuk och gjorde därför upp med domstolen om att erkänna mot ett livstidsstraff. Oklahomabombaren Timothy McVeigh ville inte heller försvara sig med att han var psykiskt sjuk utan ansåg sig vara politisk aktivist. Så svaret på frågan är att vi inte vet eftersom frågan inte alltid prövas.

Är Breivik så galen att han är otillräknelig?

Om det tvistar experterna. Rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim, kom fram till att Breivik lider av paranoid schizofreni och att han var psykotisk då han genomförde terrordåden och även då han undersöktes. Därmed var han otillräknelig. Deras kollegor Terje Tørrissen och Agnar Aspaas kom fram till att Breivik inte var psykotisk. Han visste vad han gjorde. Därmed anses han tillräknelig även om han lider av en narcisstisk och asocial personlighetsstörning. I slutändan är det domstolen som avgör saken.

Vad är en psykos?

Det är, enklast uttryckt, ett tillstånd med hallucinationer och vanföreställningar. Den drabbade tappar kontakten med verkligheten och går in i sin egen värld.

Vad betyder det att någon är otillräknelig?

Enligt norsk lag är en gärningsman otillräknelig om han vid gärningstillfället antingen var

• psykotisk eller,

• omedveten om sin handling (till exempel i sömnen) eller

• höggradigt psykiskt utvecklingsstörd.

En sådan gärningsman straffas inte utan tas istället in för vård. De olika experterna är överens om att Breivik varken är omedveten om sina handlingar eller utvecklingsstörd.

Varför hävdar Breivik själv att han är frisk?

Det gör alla terrorister. Annars skulle deras dåd sakna mening och deras världsbild och självuppfattning krossas.

Kan Breivik ha lurat rättspsykiatrikerna?

I princip ska det inte vara möjligt även om Breivik är begåvad över det normala och säkert försöker anpassa sina svar för att passa den bild han vill ge av sig själv.

Är det bara psykiatriker som debatterar Breiviks sjukdom?

Nej, det är en viktig politisk fråga. Dels för människor som delar Breiviks anti-muslimska idéer. De ser helst att Breivik förklaras som sjuk för att kunna distansera sig från hans gärningar. Dels för människor på motsatt ideologisk sida som gärna ser att hans dåd betraktas som en konsekvens av anti-muslimska gruppers hatiska propaganda.

Vad betyder experternas olika slutsatser för psykiatrin?

Det är inte ovanligt att psykiatriker kommer fram till olika slutsatser i uppmärksammade rättsfall. Det visar att psykiatri inte är någon exakt vetenskap.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.