–Vi vill visa upp vad hundarna gör och därför ska vi ha en uppvisning utanför kommunhuset i Mölnlycke, säger Ingrid Grange som är planeringsledare och medicinskt ansvarig för rehabilitering i Härryda kommun.
Med start klockan 13 i dag, fredag, kommer olika moment som hundarna tränat på att visas upp i kombination med kaffe och tipspromenad.
Ingrid Grange fick idén om att använda hundar i vården när hon för många år sedan arbetade som arbetsterapeut och mötte en person med grav muskelsjukdom vars hund hjälpte till med att hämta strumpor och spola i toaletten. De senaste åren har det blivit allt vanligare med olika former av vårdhundar på exempelvis boenden för äldre och funktionshindrade.
Härryda var bland de första kommunerna i landet att tillsammans med Svenska kennelklubben utbilda och använda personalens egna hundar.
– När vi började 2010 var det inte så vanligt. Vi tog fram en utbildning för personal med hund som var intresserade av att delta.
Efter tio lektioner, utspridda under ett halvår, ska en hund klara ett tiotal olika moment. Bland annat ska den larma om någon faller och alltid byta sida bakom sin förare eller en boende för att minska risken för fall över hunden.
De testas varje år och skulle någon inte klara testet blir hunden av med sitt uppdrag. För närvarande finns sex aktiva hundar inom kommunens verksamheter, varav två är nyutexaminerade.
Vad fyller hundarna för uppgift i vården?
– De gör så att det alltid finns någon att prata med eller om. Hunden ger värme och kärlek så många av våra boende mår bättre, de får en sänkt stressnivå och det är tydligt att hundarna ger ökad rörelse.
Hur då?
– Ett exempel är en dam som låg stilla i sin säng. Varje dag när hunden kom till jobbet, sprang den och la sig jämte kvinnan. Ganska snart började hon klappa hunden och efter ett tag blev det enklare att få damen att ta medicin eftersom hunden ville dricka upp resterna som fanns kvar i vattenglaset.
Har ni kunnat minska medicineringen tack vare hundarna?
–Vi ser att aktiviteten hos våra brukare har ökat, men vi har inte gjort några mätningar än. Fast vi har en plan på att ta fram ett arbetsmaterial för att visa hur brukare och hundar kan interagera genom olika rörelser.
Trots att det inte ingår i kravet, så har flera av vårdhundarna också utvecklat en strategi att förvarna sina ägare innan någon av de boende får ett epileptiskt anfall.
–En visar det genom att sätta sig bredvid och en annan har valt att kasta kuddar som signal till sin förare.
Konceptet att använda privatägda hundar inom vård och omsorgen har nu spridit sig till de flesta kommunerna i Göteborgsområdet.
– Och någon gång i månaden får jag förfrågningar från andra kommuner. Det här är bra för både djur och människor. När hundarna kommer till jobbet viftar de på svansen och när de kommer hem är de trötta eftersom de aktiveras hela dagen.