Hund värre för miljön än stadsjeep

ANNONS
|

Beräkningen, som gjorts av forskare i Nya Zeeland, visar att en stor hund, typ schäfer, har ett ekologiskt fotavtryck som motsvarar 1,1 hektar per år. Det är den markyta som krävs för att producera den föda som Karo behöver.

En stadsjeep, i det här fallet en 4,6-liters Toyota Land Cruiser, som körs 1000 mil per år förbrukar en energimängd som motsvarar 0,41 hektar. Då inkluderas också den energi som gick åt till att bygga bilen.

Även vid en jämförelse med flygresor ligger schäfern illa till. En semestertripp från Nordeuropa till Mallorca ger ett avtryck på 0,37 hektar per person.

Att byta schäfern mot en medelstor hund hjälper inte mycket. Den kräver nämligen också en stor yta, 0,84 hektar.

ANNONS

Kritikstorm

Bara om man går ner till små hundar, eller byter till katt, kommer man ner på betydligt lägre siffror. En katts fotavtryck beräknas motsvara 0,15 hektar.

Studien har gjorts av Robert Vale och Brenda Vale vid Victoria University i Wellington. De har specialiserat sig på beräkningar av det här slaget och delger sina resultat i boken Time to Eat the Dog: The real guide to sustainable livning. En sammanfattning av deras arbete presenteras i tidskriften New Scientist.

Föga förvånande har de utsatts för en storm av kritik från upprörda människor. Men de hävdar att deras beräkningar är korrekta. Siffrorna bekräftas dessutom av John Barret vid Stockholm Environment Institute (SEI).

Moralfråga?

Frågan är förstås vilka slutsatser man kan dra av detta. Det brukar ofta sägas att folk bör flyga mindre och inte skaffa sig bränsleslukande bilar. Ska de avstå från sällskapsdjur också?

–Människors livsstilar ser väldigt olika ut. Vi vill inte döma någon. Det är upp till individen att avgöra själv om den vill flyga eller ha hund. Det viktiga är att vi alla börjar förstå effekterna av de val vi gör, säger Carina Borgström-Hansson på Världsnaturfonden (WWF).

Christian Azar, professor i fysisk resursteori på Chalmers i Göteborg, anser att det är fel att fokusera för mycket på individens utsläpp, eftersom det riskerar att ta fokus från det som är långt viktigare i klimatpolitiken, behovet av politiska styrmedel.

ANNONS

–Det kan bli en manisk upptagenhet av att vi ska göra si eller så, om det är fel att ha hund eller häst, eller något annat. Sådant hjälper oss inte framåt, säger han.

Forskarna Robert och Brenda Vale vid Victoria University i Wellington, Nya Zeeland, har beräknat hur mycket resurser och energi som förbrukas av olika husdjur och jämfört dessa med den energi som en stadsjeep förbrukar. Förbrukningen mäts i den markyta som krävs för att producera energin.

Stor hund: 1,1 hektar.

Medelstor hund: 0,84 hektar.

Stadsjeep, 4,6 liter, 1000 mil per år: 0,41 hektar.

Katt: 0,15 hektar.

Hamster: 0,014 hektar.

Källa: New Scientist (TT)

Konceptet med ekologiska fotavtryck har blivit populärt för att beskriva hur stor effekt vi människor har på jorden och dess ekologiska bärkraft. Varje individ förbrukar energi och resurser och tanken är att denna förbrukning kan omvandlas till den markyta som individen lägger beslag på.

På det viset har man räknat ut att mänskligheten i dag överskrider jordens bärkraft med cirka 30 procent. Varje person har tillgång till 2,2 hektar mark, men förbrukningen är i dagsläget 2,7 hektar.

Det finns dock forskare som vänder sig mot hela konceptet. De påpekar att det är tveksamt om konsumtion kan omberäknas till hektar på det sätt som sker. Att säga att vi använder fler planeter än vi har är ett rent hypotetiskt resonemang eftersom jordens ekosystem bevisligen ännu inte kollapsat. (TT)

ANNONS