Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hulthén kräver skärpta straff för vapenbrott

Skärp lagstiftningen för vapeninnehav och vapenbrott. Det uppmanar kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) regeringen. Senare i dag för hon fram kraven till justitieministern.

Under ett extrainsatt möte på måndagsförmiddagen fick kommunledningen polisens redogörelse för de många skottlossningarna i Göteborg. Inför mötet gick den styrande alliansen ut med ett pressmeddelande. Anneli Hulthén, Kia Andreasson (MP) och Mats Pilhem (V) kräver att regeringen också tar sitt ansvar för situationen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Vi kräver att regeringen skärper lagstiftning för vapeninnehav och vapenbrott, ger polisen ökade befogenheter när det gäller allt från telefonavlyssning till bekymringssamtal och tar problemet med segregation och fattigdom på allvar", hette det i sammanfattning.

Under måndagseftermiddagen kommer Anneli Hulthén att framföra kraven i ett telefonsamtal med justitieminister Beatrice Ask.

Till GP säger Hulthén:

"Jag kommer att framför att nu tycker jag att det är läge skärpa vapenlagstiftningen och också straffsatsen när det gäller innehav av illegala vapen."

Det finns ingen ursäkt för våldet, enligt Anneli Hulthén:

- Vi diskuterar mycket hur vi ska jobba förebyggande, och det ska vi fortsätta med och bli bättre på. Men när det kommer så långt som till att ta till ett vapen med händerna och döda en annan människa, då finns det inga ursäkter längre. Vi ska inte ha något våld i vårt samhälle.

TT rapporterar också från Frölunda torg där statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade den senaste tidens skjutningar i staden.

Han berättade att regeringen tittar på hur man ytterligare kan skärpa vapenlagstiftningen.

– Normalpåföljden för mord behöver vara livstid, säger han.

Läser du detta GP:s appar för iphone, android och windows mobile? Tv-inslaget "Ingen ursäkt för våldet" hittar du om du väljer Mer och därefter GP TV.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.