Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anneli Hulthén i kommunstyrelsen i oktober.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hulthén bemöter demonstranterna

Västsvenska paketet är en framtidsfråga för Göteborg, menar Anneli Hulthén via mejl i en första kommentar till helgens demonstration. På torsdag planerar kritikerna av trängselskatten och Västlänken en ny manifestation.

Vad tror du att demonstrationerna beror på?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att det finns människor som inte vill ha trängselskatt och nu även Västlänken.

Ångrar du något i hur frågan om trängselskatten och Västsvenska paketet hanterats politiskt?

Politiskt har det hanterats bra, om man avser hur beslutsgång och annat har varit. Däremot finns det säkert saker som skulle ha kommunicerats bättre.

Tycker du att ni politiker tillräckligt väl förklarat nyttan med Västlänken?

Jag tycker nog att de flesta politiker förklarar bra, men det hade varit en fördel om fler förtroendevalda hade deltagit i diskussionen. Det hade behövts mer information från Trafikverket och från Göteborgs stad. Och där ser vi nu en förändring.

Varför drev inte S en tydlig kampanj för ja till trängselskatt i folkomröstningen under valrörelsen?

Det håller jag inte med om. Framförallt Johan Nyhus har diskuterat frågan mer eller mindre dagligen sedan 2009. Det parti som sa ja till folkomröstningen var moderaterna – så frågan borde gå till dem. Framförallt är det moderaterna som ska svara på hur resultatet ska hanteras.

Vilka konsekvenser får demonstrationerna för den fortsatta hanteringen av Västsvenska paketet?

Vi ser naturligtvis att det finns en grupp människor som inte vill ha trängselskatt, och det har vi sett sedan paketet startade.

Vem "äger" frågan om trängselskatt - kommunen eller regeringen?

När det gäller att tolka resultatet av den rådgivande folkomröstningen så är det Göteborgs kommunfullmäktige som äger den frågan. Men om det handlar om att införa eller avskaffa trängselskatt så är det regeringen och riksdagen som hanterar det.

Demonstrationerna uttrycker också missnöje med er politiker. Hur kommenterar du det?

Vi politiker representerar partier, och vårt parti har tagit ansvar för det avtal vi har skrivit på.

Statsvetare varnar för långsiktiga konsekvenser för förtroendet för politiker. Din kommentar?

Folkomröstningar används sällan i Sverige och i den här frågan blir det tydligt att det kan bli komplicerat. Det finns så klart en stor risk att andra redan fattade beslut blir föremål för samma sak. Det är problematiskt när den representativa demokratin hamnar i konflikt med folkomröstningar.

Vad vill du säga till dem som demonstrerar?

Jag vill säga att Västsvenska paketet är en framtidsfråga för Göteborg. Utan de planerade delarna med nya älvförbindelser, kollektivtrafik och mer tåg så stannar staden. Vi måste våga ha en dröm om att vi kan annat än det som redan är gjort. Detta är visioner och inte bara en tågtunnel genom Göteborg. Detta handlar om tåg till Landvetter och tåg till Borås och söderut.

Det är för dem som är unga idag vi planerar staden, för att de ska kunna arbeta och bo här. Västsvenska paketet skapar jobb i sig, och utan paketet kommer Göteborg att förlora jobb. Där är vi och näringslivet helt överens. Jag vill inte låta dagens unga ta över en stad som saknar framtid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.