Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

HQ bank skulle inte klara att öppna

HQ Bank skulle inte klara påfrestningen på likviditeten om banken öppnade, enligt Erik Amcoff, informationschef på moderbolaget HQ.

Trots att HQ Bank formellt är stängd får banken ta emot mängder av samtal från oroliga kunder, enligt Erik Amcoff, informationschef på moderbolaget HQ.

TT: Hur arga och oroliga är de?

– Det finns ju grader i det där, naturligtvis. Det är många som är oroliga, men det är ännu fler som ändå litar på de garantier som Finansinspektionen har ställt ut att det här inte ska drabba kunderna. Och det är också det vi jobbar för, så hårt vi bara kan.

Enligt Amcoff finns det även kunder som vädrar sin ilska gentemot bolaget.

– Det är klart att det finns sådana reaktioner också på sina håll, men det är kanske inte den huvudreaktion vi får. Utan kunderna är förvånade och oroliga. Det skulle jag också vara, om jag var på utsidan.

Att öppna banken skulle enligt HQ leda till en sådan likviditetspåfrestning ”att banken inte kommer att kunna möta den”. Därför kommer den att vara stängd tills ett eventuellt ägarbyte har presenterats.

TT: Vad betyder det, mer exakt, att ni inte kan möta likviditetspåfrestningen?

– Det betyder exakt det, säger Erik Amcoff.

TT: Skulle banken gå omkull?

– Exakt vad som skulle bli konsekvensen, det vill inte jag spekulera i. Men det är en sådan orolig situation, och därför har likvidatorn bestämt att banken ska vara stängd tills en lösning kan presenteras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.