Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

HQ Banks ordförande Mikael Nachemson.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

HQ Bank hotas av likvidation

Investmentbanken HQ Bank förlorade på lördagen sina tillstånd för att bedriva verksamhet på grund av de stora bristerna i bolagets tradingverksamhet. Ledningen försöker nu hitta en räddning undan tvångslikvidation. Banken hoppas att inga kunder ska drabbas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Finansinspektionen (FI) har HQ Bank under en lång tid grovt övervärderat sin tradingportfölj. Bolaget har redovisat sin finansiella ställning felaktigt - i praktiken har bolaget haft för lite kapital för att driva bank.

Banken har också haft stora brister i sin riskhantering. Dessutom har problemen dolts genom att bolaget lämnat in bristfälliga eller felaktiga bedömningar om sitt kapitalbehov, visar FI:s granskning.

-Så här får inte en bank bete sig. Det är inte en förmildrande omständighet att man vidtagit åtgärder när man väl har blivit påkommen. Vi ser ingen annan väg än att dra tillbaka tillståndet, säger FI:s generaldirektör Martin Andersson.

För HQ Banks styrelseordförande Mikael Nachemson var beskedet "chockartat".

-Det är en sorgens dag. Jag trodde, lite naivt kanske, att de åtgärder vi har vidtagit under de senaste tre månaderna skulle räcka, säger han.

HQ Bank försöker nu hitta en aktör som vill gå samman med det krisdrabbade bolaget - men det är ont om tid. Om en lösning inte hittas före måndag kan likvidationsprocessen inledas.

Mikael Nachemson betonar att banken har god soliditet och likviditet, vilket innebär att kunderna ska kunna få igen sina pengar.

-Vi gör allt för att våra kunder inte ska drabbas. Aktier och optioner ligger dessutom separat från banken egna medel och påverkas inte av en avveckling, säger han.

Även FI:s generaldirektör Martin Andersson vill lugna bankens kunder:

-Det här är inte en bank på obestånd. Målet är att alla kunder ska få tillbaka sina pengar och därför bör verksamheten avvecklas under ordnade former, säger han.