Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HPs nya hållbarhetsmål: förlänga produkters livslängd

Göteborgsregionen har satt upp en ny avfallsplan för 2030 för att minska avfallet i samtliga av regionens verksamheter. Teknikjätten HP följer samma spår med sina nya hållbarhetsmål. Bolaget satsar stort på att förlänga sina produkters livslängd: År 2030 ska 75 procents cirkularitet vara uppnådd.

Att vår höga konsumtion av allt från kläder till prylar påverkar miljön är ett faktum. Elektronikavfall är det just nu snabbast växande avfallet och något som kräver åtgärder från både privat och offentlig sektor.

Göteborgsregionen har som mål att elavfallet från hushåll ska minska med 50 procent per invånare och att livslängden på bärbar elektronik inom kommunens verksamheter ska öka. Där blir stora elektronikaktörer, som exempelvis HP, viktiga möjliggörare. De har i sin tur satt upp mål som innefattar att affärsområdet förbrukningsmaterial ska vara klimatneutralt år 2030 och 2040 ska hela värdekedjan från produktion till och med användning ha nått nettonollutsläpp. En stor del av detta är arbetet med att förlänga HP-produkters livslängd och på så vis bidra till ett minskat elavfall.

– Till 2030 ska vi ha uppnått 75 procents cirkularitet för både produkter och förpackningar. När du köper en PC om åtta år ska max en fjärdedel vara ny, inklusive förpackningen, säger Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef på HP.

Längre liv med enkla medel

Med tanke på HPs storlek och position inom IT har de muskler och möjlighet att hjälpa till med alla typer av processer i samhället som de själva har en koppling till, förklarar Madeleine Bergrahm. Och stor skillnad kan de göra, bland annat genom att hjälpa företag och konsumenter slippa att ständigt behöva köpa ny elektronik. Niclas Oldmark är produktchef för bärbara datorer på HP och menar att man genom väldigt små medel kan behålla sin dator istället för att köpa nya när något kärvar.

– Vanligen används bärbara datorer i max tre till fyra år men vi vill att det ska vara fyra år eller mer. Vi möjliggör detta genom att göra det enkelt att uppgradera datorn så att den kan hantera nya applikationer, göra det enkelt att uppgradera minnet och genom att skapa underreden som är smidiga att skruva av så att komponenter kan bytas ut om något mot förmodan skulle hända.

Hållbarhet genom hela organisationen

HP har ett brett hållbarhetsprogram som ser till allt från design och tillverkning till innovation kring förpackningar och transport ut till sina kunder. De hamnar inte sällan i topp i externa hållbarhetsbedömningar och har kallats “banbrytande” inom hållbarhet och cirkulär ekonomi av IDC. Ambitionen är att ständigt utvecklas, själva och tillsammans med andra aktörer.

– Det är kul att se när andra visar framfötterna, som Göteborgsregionen. Hållbarhet är avgörande och det krävs insatser från oss alla för att nå ända fram, avslutar Madeleine Bergrahm.

Läs mer om HPs hållbarhetsarbete här