Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Hotet är uppgivenhet"

Sverige ska leda utvecklingen mot en klimatneutral värld. Vi ska jobba mindre och mer mänskligt, föredra tåg framför flyg och väljer vi "fulkött" ska det kosta.

"Det är ingen önskvärd frihet att få förstöra planeten", slår MP:s språkrör Isabella Lövin fast i GP:s intervjuserie, där partiledarna berättar hur de vill se Sverige om 20 år.

Isabella Lövin kliver på i Lerum och hälsar på partikamrat efter partikamrat och sätter sig till rätta på det abonnerade kampanjtåget av modell äldre. Det är Miljöpartiet Västra Götalands kick-off inför valspurten och vimplar och ballonger pryder väggarna. I en vagn, en bar och dansgolv med vallåtar som "Änglamark" och "Slit och släng" och "Grön, grön, grön" att botanisera bland.

Miljöpartiets Isabella Lövin är den andra partiledaren i GP:s intervjuserie, där partiledarna får tala om hur de vill att Sverige ska se ut om 20 år.

GP:s partiledarintervjuer blickar framåt, mot visioner, bortanför de kortsiktiga politiska utspelen. Om 20 år ser språkröret att också höghastighetstågen snart tuffar.

– Vi kan förflytta oss snabbt ned på kontinenten och har byggt ihop oss med andra höghastighetsbanor i Europa. Flyget är betydligt mindre intressant än idag och det flyg vi har inom landet ska gå på förnybara bränslen eller någon annan typ av eldrift, eller hur vi nu gör, säger hon.

"Det är ett ekologiskt hållbart Sverige där vi har kommit bort från fossilberoenden, där bensin och diesel är lika omodernt som faxmaskiner eller datadisketter är i dag"

Hennes Drömsverige om två decennier är hållbart, ekologiskt. Landsbygden ska leva och staden ska leva, med gågator och uteserveringar där människan i centrum. Träd ska hjälpa till att hålla sommarhettan nere och suga upp regn när det öser. Det är stål utan kol och elen är helt förnybar.

– Det är ett ekologiskt hållbart Sverige där vi har kommit bort från fossilberoenden, där bensin och diesel är lika omodernt som faxmaskiner eller datadisketter är i dag, säger Isabella Lövin.

Vilket är det största hotet mot det Sverige du vill se?

– Hotet är uppgivenhet och fantasilöshet och tron på att allting ska vara som det alltid har varit. De som har investerat i fossila företag, i kol och olja vill att västvärlden ska fortsätta vara fossilberoende. Vi ser en sista, ganska kraftig, rossling från dinosaurien som vill att allt ska fortsätta vara precis som nu. Vi har teknik för att ställa om, vi behöver inte köra bilar på bensin.

"MP bildades för 40 år sedan med de här frågorna i centrum, vi har hela tiden sagt att om man inte sätter planetens ramar först kommer inte människor att kunna ha en trygg och bra framtid"

När GP träffar henne några veckor innan valet är just klimatet på mångas läppar efter den stekheta sommaren, torkan och skogsbränderna.

– Ärligt talat är jag förvånad över det lite yrvakna uppvaknandet kring den här frågan. MP bildades för 40 år sedan med de här frågorna i centrum, vi har hela tiden sagt att om man inte sätter planetens ramar först kommer inte människor att kunna ha en trygg och bra framtid, ändå är det som att man inte riktigt har trott på det.

Har MP misslyckats med att nå ut med det här budskapet?

– Vi har varit ganska ensamma om att ständigt, ständigt prata om de här sakerna. Vi får höra av kommentatorer att vi gör oss omöjliga och överflödiga eftersom vi inte pratar om det som alla andra pratar om.

– Och det är ju en förbannelse. Visst, vi hade kunnat prata mer alarmistiskt, men då blir vi bara ännu mer motade i ett hörn där vi blir kallade domedagsprofeter. Sättet att bli lyssnade på har ju varit faktamässiga och förnuftsbaserade argument till varför vi ska ställa om till ett klimatanpassat samhälle.

ISABELLA LÖVIN
Ålder: 55 år
Bor: Värmdö, i Stockholms län.
Bakgrund: Har arbetat som journalist. Fick Stora journalistpriset och Guldspaden för sin bok ”Tyst hav – jakten på den sista matfisken”.
Politisk karriär: Gick med i MP 2008. Europaparlamentariker för MP 2009-2014. Biståndsminister sedan 2014, och klimatminister och språkrör för MP sedan 2016. Vice statsminister.
Min största kris: När min mamma gick bort när jag var 14. Med hjälp av min familj, min pappa och hans dåvarande fru, styvsyskon kom jag igenom den krisen på ett bra sätt. Det är jag väldigt tacksam för, att jag hade många som stöttade mig genom det.
Hobby: Jag är konstintresserad, jag går gärna på konstmuseer när jag får möjlighet. Läsa och skriva är annars det närmsta.
Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit politiskt? Att jag har satt havsfrågan i fokus och att jag har varit med om att driva igenom en fiskereform i EU och sedan tagit den frågan vidare till FN som biståndsminister. Förra året höll vi på svenskt initiativ tillsammans med Fiji världens största konferens i FN om haven, där vi beslutade om en lång åtgärdslista. Där känner jag att min personliga drivkraft har gjort att det här frågan har kommit så långt.

Hur svår är balansgången mellan det Miljösverige du vill ha och individens frihet och livsstil?

– Vi tycker ju att människor ska kunna forma sin framtid och ha ett stort mått av frihet. Samtidigt får inte den friheten vara på bekostnad av andra människor, och inte på bekostnad av framtida generationer. Individens frihet att smutsa ned – den ställer vi inte upp på. Det är ingen önskvärd frihet att få förstöra planeten.

Kommer vi kunna äta kött, så som i dag?

– Inte som i dag, men det är skillnad på kött och kött. Naturbeteskött är bra för naturen, det är bra att vi har djur som kan beta, som kan omvandla gräs till animaliskt protein och som ger gödsel vi kan använda. Det handlar inte om antingen eller, men däremot finns det så ohållbar köttkonsumtion i dag.

– Det importerade köttet vi får, som är producerat med lite hänsyn till hur djuren mår, med antibiotikaanvändning, är för billigt. Därför vill vi också införa en skatt, en antibiotikaskatt, eller skatt på fulkött.

"Istället för att det blir en månads resa där man luffar runt i Asien blir det nu en vecka till Thailand där två av dagarna går åt till att sitta på ett flygplan."

Kommer vi kunna flyga på semester till, säg Asien, eller Sydamerika i framtiden?

– Jag tror att vi ganska snabbt har vant oss vid att kunna flyga väldigt mycket, resa väldigt mycket väldigt billigt. I dag kanske man vill resa ett par gånger om året och har råd med det också. Frågan är, har planeten råd med det?

Isabella Lövin ser att resandet sker på annat vis i framtiden och att det hänger samman med att vi får mer tid om vi arbetar mindre.

– Istället för att det blir en månads resa där man luffar runt i Asien blir det nu en vecka till Thailand där två av dagarna går åt till att sitta på ett flygplan. Där måste vi nog tänka till, hur vi kan motivera det. Och det måste kosta att göra det, det är därför vi också har infört en flygskatt.

Isabella Lövin hoppas att vi kan gå ned i arbetstid om 20 år och att vi jobbar mänskligare och mer effektivt. Hon ser att ny teknik kan göra det möjligt att effektivisera vissa yrken.

– I andra yrken som skolan, sjukvården och äldrevården behövs den mänskliga närvaron. Det är yrken som också sliter väldigt mycket på människor som tar väldigt stort ansvar och det är också här man ser mycket sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa. Det finns ju försök som visar att man mår mycket bättre om man får gå ned i arbetstid inom de yrkena.

I MP:s partiprogram från 2005 var målet att vi ska arbeta trettiotimmarsveckor. Efter kongressen i maj är partiets mål numera är att korta arbetsveckan till 35 timmar i veckan, som ett första steg.

Är vi nere på det gamla målet på 30 timmar som normalarbetstid om 20 år?

– Jag tror att det kommer att vara stora steg att komma till 35 timmar, så jag har svårt att se att vi skulle kunna komma ända till 30 timmar inom 20 år.

Basinkomsten, är det någonting som skulle kunna fungera
i framtiden? Det seglar ju upp lite då och då inom ert parti.

– Vi har ju inte den politiken i dag, men det är klart att det är intressant att titta på de försök som görs lite här och var i världen, med någon typ av basinkomst.

Hur skulle det kunna se ut?

– En sak är att slå samman de olika försäkringssystemen, som socialförsäkring, sjukförsäkring och andra försäkringar, så att man inte behöver uppfylla många olika kriterier för att få olika typer av ersättningar. Men det här behöver man ju titta på för att det ska fungera på ett bra sätt.

"Vi har förslag om att de som har de allra slitigaste jobben i välfärden ska kunna gå ned i arbetstid i slutet av sitt arbetsliv utan att få mindre pension."

När går vi i pension om 20 år?

– Jag tror att vi kommer se att vi kan jobba längre, vi blir bara äldre och äldre. En pensionsålder på kanske 67 år är väl troligt och för de som har väldigt tunga jobb kanske man har särskilda lösningar så att man kan sluta tidigare. Jag tror att vi kan se framför oss en mer flexibel pensionsålder, säger Isabella Lövin.

– Vi har förslag om att de som har de allra slitigaste jobben i välfärden ska kunna gå ned i arbetstid i slutet av sitt arbetsliv utan att få mindre pension.
Valtåget stannar i Vänersborg. Det gamla tåget är inte anpassat efter plattformen, miljöpartisterna går genom vagnarna, kliver så av. Här ska de prata med folk, sprida sitt budskap. Isabella Lövin ser valet som avgörande för om Sverige på ett trovärdigt sätt ska kunna trycka på inom EU och internationellt, för att världen ska ställa om i mer klimatneutral riktning.

– Det är så viktigt det här valet 2018, jag menar det på allvar. Sverige är utpekat som det mest ambitiösa landet i världen när det gäller klimatpolitik, och skulle vi ändra kurs nu, samtidigt som USA lämnar Parisavtalet, det är direkt farligt skulle jag säga.