Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Hotellrummet fullt med vapen och kameror

Massakern i Las Vegas verkar ha varit planerad länge av massmördaren Stephen Paddock. Han satte upp kameror i och utanför hotellrummet, hade stativstödda gevär och stora mängder ammunition. Vapnen var dessutom utrustade så att de kunde skjuta automateld.

Läckta bilder från rummet visar en stor mängd tomhylsor på golvet. En annan av bilderna visar hur skytten ligger död på golvet bredvid flera vapen. Han har handskar på sig och på bordet bredvid ligger vad som ser ut som en handskriven lapp.

På en annan bild från rummet i Mandalay Bay-hotellet kan man se en prydligt staplad hög med ammunitionsmagasin och skjutvapen staplade på stolar. Sammanlagt har 47 skjutvapen hittats i hotellrummet, i mördarens hus i Mesquite och i en annan av hans fastigheter i Reno, Nevada.

Den lokale polischefen Joseph Lombardo bekräftar att fotografierna som har läckt och publicerats av flera medier är äkta. 

Tolv av de skjutvapen som hittades i hotellrummet var utrustade med så kallade "bump stock"-anordningar som gör att de kan skjuta automateld, enligt polisen. Anordningen är laglig i USA, trots att helautomatiska vapen är förbjudna. 

Monterat kameror

Skjutvapnen som hittats har köpts i fyra delstater – Nevada, Utah, Kalifornien och Texas, enligt myndigheterna.

Paddock sköt mot de 22 000 konsertbesökarna under en tidsperiod på mellan nio och elva minuter från hotellfönstret, enligt polisen.

Enligt Lombardo hade Paddok monterat upp kameror både inne i och utanför hotellrummet, bland annat i en matvagn i korridoren för att upptäcka när polisen närmade sig.

På en bild som är tagen utanför hotellrummet i korridoren syns kulhål genom dörren, möjligen från när Paddock sköt mot hotellvakter som gick upp till rummet innan polisen anlände. En träffades i benet.

Flickvännen har landat

Motivet bakom dådet är oklart, men polisen hoppas att den misstänkte skyttens flickvän som beskrivs som "en person av intresse" ska kunna hjälpa polisen. Hon kom under natten mot onsdag tillbaka till USA från Filippinerna, där hon befann sig när masskjutningen ägde rum.

– Hon har landat nu, bekräftade en av polisens pressinformatörer till nyhetsbyrån AP.

Kvinnan möttes av FBI-agenter på flygplatsen. Nu kommer hon att förhöras vidare om sin döde pojkvän.

En transaktion på 100 000 amerikanska dollar som Paddock gjort till ett konto i Filippinerna, som verkar vara ämnad för flickvännen, utreds av polisen, enligt en AP-källa som ska ha insyn i utredningen. Pengarna tros ha varit en typ av livförsäkring till kvinnan, som polisen inte vet om Paddock uppmanade lämna landet före dådet.

Kan ha övat

Källan säger även att utredare hittat bevis för att den misstänkte skytten kan ha övat på sin plan vid ett annat tillfälle och vid en annan plats innan han utförde dådet från rummet i Mandalay Bay på söndagskvällen.

Tidigt på tisdagen skrevs dödssiffran upp till 59. Rättsläkaren reviderade på tisdagskvällen siffran till 58 dödsoffer plus Paddock, som tog sitt eget liv innan polisen stormade hotellrummet.