Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hormoner sprids i avloppsvatten

Fiskar som fått simma i det renade avloppsvattnet från Stor-Göteborg samlade på sig mycket mer rester av p-piller och andra läkemedel än vad forskarna hade räknat med.

Detta framgår av en studie som bidrar till att bekräfta att rester av läkemedel kan vara ett problem för både människor och miljö.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Svenska forskare har låtit fiskar - regnbågsöring - leva i det renade avloppsvattnet på de kommunala reningsverken i Göteborg (Ryaverket på Hisingen), Stockholm och Umeå.

- Fiskarna har simmat i det outspädda vattnet innan det släpps ut i älven eller havet, berättar Jerker Fick, kemist vid Umeå universitet som gjort studien tillsammans med bland andra Joakim Larsson, fysiolog vid Göteborgs universitet.

Resultatet är nedslående. Det renade vattnet innehåller tillräckligt höga halter av hormonet levonorgestrel - som finns i akut-p-piller och flera andra p-piller - för att fiskar ska kunna bli infertila. Dessutom visade studien att fiskarna samlade på sig mycket höga halter av dessa läkemedelsrester i sitt blod. Ja, koncentrationen av levonorgestrel i fiskarnas blod var faktiskt högre än i blodet hos kvinnor som äter p-piller.

För tiotalet år sedan visade forskare, däribland Joakim Larsson, att syntetiskt östrogen från p-piller kan påverka fiskar som lever i närheten av reningsverk. Den nu aktuella studien visar att det finns risker även med syntetiskt progesteronliknande hormon i p-piller.

- Därmed har vi identifierat en ny typ av läkemedel som kan påverka miljön, säger Joakim Larsson på Göteborgs universitet.

Studien ingår i ett forskningsprogram som heter MistraPharma.

- Det syftar bland annat till att ta reda på vilka läkemedel som miljöfarliga och vilka som inte är det. Om två läkemedel hjälper oss människor lika bra kan vi med den kunskapen välja det mest miljövänliga alternativet. Dessutom kan vi försöka rena bort miljöfarliga läkemedel från avloppsvattnet, säger Joakim Larsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.