Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

The Hobbit är en av de sista filmer som kommer på 35 millimeters kopia. Men Stefan Gustavsson är hoppfull när det gäller digitaliseringen av biografen Möllan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hoppet finns kvar för Möllan

Svenska Filminstitutet går in med pengar för att modernisera biografen Möllan. Fler finansiärer krävs, men kulturhusets ordförande Stefan Gustavsson har gott hopp om att biografen kan leva kvar.

Om biografen Möllan i Folkets hus ska kunna fortsätta visa film, krävs det en digitalisering av tekniken. Svenska Filminstitutet har gått med på att bidra med 250 000 kronor till projektet, med kravet att Folkets hus lägger ner lika mycket. Men allt som allt kommer ny teknik och upprustning av lokalerna kosta omkring 1,5 miljoner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har fått beviljat ett stöd från Svenska Filminstitutet, men då krävs det att vi satsar lika mycket själva. Den biten kommer vi att lösa, men hur är ännu inte riktigt klart. Dels är vi själva en stor finansiär, men vi har i nuläget två till tre möjligheter till. Men kan jag inte ge några namn, det är lite känsligt eftersom det ännu inte är klart, säger Stefan Gustavsson, ordförande i Kulturhuset Möllan AB.

Han kommer även att vända sig till Mölndals kommun, men menar att de hittills fått negativa signaler därifrån när det gäller medfinansiering.

Den första etappen i projektet avser själva digitaliseringen, och måste vara färdig i juni. Den kommer att kosta 600 000 kronor, utöver det behövs pengar till nytt ljudsystem och en upprustning av lokalerna.

– Vi har egen finansiering som täcker en av tre etapper. Den andra etappen hänger lite i luften. Inredningen går att göra separat, men ljudet blir svårt att skjuta på, där håller vi fortfarande på att leta finansiering. Det värsta scenariot är att vi får bekosta allt själva. Det kommer att vara svårt för oss att driva detta hela vägen med egna pengar, men det finns inte i mitt huvud just nu att vi ska lägga ner, säger Stefan Gustavsson.

I dagsläget visar biografen endast äldre- och skolfilm, och det var flera år sedan Mölndalsborna kunde gå och se film kvällstid. Bergakungen ligger bara en kort spårvagnsresa bort, men Stefan Gustavsson tror att man kan hitta sätt att stå sig gentemot den stora biografen.

– Vi ska inte överhuvudtaget konkurrera med Bergakungen, utan istället nischa oss och ta hem en del filmer som de högkommersiella biograferna inte visar. Det kan vara europeisk film eller svensk film, blandat med de kommersiella.

Bioverksamheten är dock tänkt att bara vara ungefär en tredjedel av verksamheten, framför allt kommer konferensverksamhet och hörsal att vara kassakon. Möjligheten finns även att livesända musikaler och operetter från internationella scener.

– Det vi känner är viktigt är att bioverksamheten inte bara är kommersiell, utan även en service för kommuninvånarna. Vår nuvarande syn på saken är att bion i stort sett bara ska gå runt, vinsten görs i första hand på konferensdelen.