Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hoppas striden är över

Europeiska centralbanken (ECB) ska stödköpa medlemsländernas statsobligationer i syfte att minska de spänningar på marknaderna som skuldkrisen skapat. Tillsammans har

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

EU och IMF beslutat om ett stödpaket på totalt 750 miljarder euro som ska gå till länder med budgetproblem.

-Jag hoppas det här innebär slutet på striden (mot spekulanterna), säger Spaniens utrikesminister Miguel Angel Moratinos i Bryssel, medan börser och marknader runt om i världen steg efter nattens uppgörelse.

Spanien är samtidigt ett av de länder som efter Grekland hotas av marknadens misstro. Landet har en arbetslöshet på över 20 procent, stora skulder och ett väldigt budgetunderskott, och hoppas att EU/IMF-paketet ska innebära en ny spelplan.

-Det är ett svar till alla dem som försöker dra ner den ekonomiska och finansiella situationen i EU, sade Moratinos.

Ett tydligt tecken på att Moratinos kan få sin bön hörd är utvecklingen för de grekiska räntorna.

Sedan 750 miljarder euro i nödfonder ställts upp halverades den ränta den grekiska regeringen skulle tvingas att betala för nya tioåriga lån.

Greklands president Karolos Papoulias kallade partierna till krissamtal samtidigt som regeringen är redo att presentera en pensionsreform som väntas väcka en storm av protester.

Samtalen bojkottas av Kommunistpartiet och vänsterpartiet Syriza, som hjälpt till att iscensätta omfattande protester mot regeringens besparingsplaner och det internationella räddningspaket.