Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Hoppas att Blåvitt köper tillbaka Kamratgården fort"

Medlemsmötet på Gamla Ullevi bjöd på en stor överraskning. IFK Göteborg har sålt sin anläggning Kamratgården till företaget Varbergs Stenfastigheter. – Vi gör det för att kunna skriva av lån och få balans i soliditeten, säger klubbens kassör Ulf Ivarsson.

IFK Göteborg äger inte längre Kamratgården. Klubbhuset har sålts till företaget Varbergs Stenfastigheter. Det är ett familjeföretag som ägs och drivs av bröderna Anders och Björn Gidefjord. Ulf Ivarsson kommenterade köparen såhär:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har varit noga att hitta en partner med starkt engagemang i Blåvitt och vi har försäkrat oss om att vi kan köpa tillbaka fastigheten när vi önskar och att våra kostnader inte ökar.

Företaget äger en mängd fastigheter i Västsverige och 2010 köpte man till exempel det 3000 kvadratmeter stora slottet Stora Torp i Örgryte. Bolaget har sitt huvudkontor i lokalerna som bara ligger 500 meter från Kamratgården.

Varför köper ni Kamratgården?

– Vi är blåvita supportrar och vi vill vara med och bidra till att lösa den här svackan som IFK har hamnat i nu, säger Anders Gidefjord som äger och driver Varbergs Stenfastigheter tillsammans med sin bror Björn.

Blåvitt har ett hyresavtal samt nyttjanderätt på anläggningen fram till 2033 och kan under hela den tiden köpa tillbaka hela Kamratgården. Det bekräftar Anders Gidefjord.

– Jag hoppas att Blåvitt köper tillbaka Kamratgården så fort de kan. Det har var givetvis inget man ville göra utan man var helt enkelt tvungen att hantera den verklighet som uppstått.

Något direkt affärsmässig vinst med affären finns inte enligt Gidefjord.

– Det tangerar visserligen vår verksamhet, men det är framförallt hyresfastigheter som vi sysslar med. Däremot är det viktigt ur ett långsiktigt perspektiv för en orts utveckling att det finns kultur och idrottsföreningar i en stad. På det sättet gynnar detta även vår övriga verksamhet.

En av medlemmarna, Jakob Andreasson, var orolig över försäljningen.

– De klubbar som förknippas med försäljning av klubbhus har varit på ruinens brant. Detta borde kommuncerats tidigare. Vissa klubbar har sponsorer som ger tillbaka klubbhuset, men i grunden bygger det på en osund ekonomi. Jag tycker ni har tagit en oförskämt hög risk med det här. Beslutet om Kamratgården borde vara bättre förankrat med medlemmarna, sade han under mötet.

Övriga frågor som diskuterades på mötet var bristen på egna produkter i a-truppen, hur risktagandet i föreningen gått till de senaste åren och huruvida elitlicensen är i fara.

Många fans utryckte sin frustration och ilska på social medier.

"Nytt underskott på tio miljoner. Kamratgården säljs. Det här är faktiskt värre vad jag trodde. Inte OK.", skriver statsvetaren och Blåvittsupportern Ulf Bjereld på Twitter.

Andra kommentarer var till exempel:

"Hur kan man ens komma på idén att sälja Kamratgården?"

"Har det gått så långt att man måste sälja kamratgården då vet jag inte om det finns något stopp... Som sagt, krisen är total."

"Sälja Kamratgården? Skamligt! Dags för styrelsen att packa ihop och dra!"