Hon spårar försvunna flyktingar

ANNONS
|

Samma dag som 400 personer försvann på Medelhavet ringde eritreaner från sju olika båtar till den svensk-eritreanska journalisten och aktivisten Meron Estefanos. De var alla på flykt mot Italien.

-Jag vill se om det var några av dem som dog eller överlevde. Varje gång jag hör om en båtolycka vet jag att det finns åtminstone några från Eritrea ombord, säger hon.Â…

Dagarna efter den största flyktingkatastrofen någonsin i Medelhavet landade Meron Estefanos på den italienska ön Sicilien. Sedan tio år tillbaka ägnar hon den största delen av sin vakna tid åt att söka efter flyktingar.

-Jag har fortfarande svårt att komma över kvinnan som drunknade medan hon födde, vid Lampedusa. Efteråt fick jag prata med hennes man. Jag tänker alltid på henne.
Tusentals ringer

Meron Estefanos telefon ringer oavbrutet. Efter att ha mött båtarna med nyanlända skyndar hon till en flyktingmottagning dit överlevande förs. Det handlar om att få fram namn. Lägga ett pussel över vart folk har tagit vägen. Hela tiden vill nya oroliga anhöriga ha hjälp.

ANNONS
-De fem senaste åren har det varit värst. Men om jag stänger av telefonen en dag får jag dåligt samvete, säger hon.

Även i Catania nås Meron Estefanos av dåliga nyheter. En kille ringer från Israel och säger att hans kusin kidnappats av Islamiska staten, den 5 mars. Fem unga killar ska ha tvingats bevittna hur över 60 personer i deras följe dödades brutalt. Själva lyckades de fly till Tripoli.

-De behöver hjälp. Jag vill inte att de ska dö på Medelhavet efter allt de gått igenom, säger hon och försöker dra i kontakter som ska hjälpa dem ut från Libyen.
Bekämpa regimen

Med sitt radioprogram Voices of Eritrean Refugees når Meron Estefanos eritreaner över hela världen. De är en av de största grupperna som flyr till Europa.

-Barnen där har inget hopp. Så fort de blir 17 år ska de bli soldater i resten av sitt liv, som sin pappa, sin farfar, säger Meron Estefanos och beskriver ett land där avsaknaden av frihet är total.

Själv är Meron Estefanos uppvuxen i Sverige. Det var inte förrän under en resa tillbaka till Eritrea som hon insåg hur illa det var ställt för folket där. Hon har blivit känd som regimkritiker, vilket också gör att hon hatas av regimanhängarna.

-Jag säger alltid: hur länge ska ni fortsätta att mata havet med ert folk? Ta kampen mot regimen inne i landet.
Kan inte blunda

Att varje vecka göra ett radioprogram, att vara aktivist och samtidigt mamma till två barn är slitsamt.

-Men om man frågar vad vi gjorde åt den här situationen i framtiden vill jag säga: jag gjorde mitt bästa. Det är ett stort offer, för jag tar av mina barns tid. Men jag kan inte bara blunda.

Ofta får hon frågan hur hon orkar.

-Jag lyssnar, är chockad. Men sedan kommer nästa samtal och det är ännu värre, säger hon och fortsätter:
-Jag har folk som ringer för att deras barn försvann i havet. Mammor som gråter och inte kan gå vidare. Även om de får veta att barnen är döda får de ett avslut, och får sörja.

På Sicilien får Meron Estefanos veta att de 400 personer som drunknande vid en av förlisningarna inte var eritreaner.

-Jag är ledsen över att folk dog, men glad över att kunna säga till familjer att deras anhöriga inte var med på den båten.

Ålder: 40 år

Familj: Två barn, 14 och 6 år

Bor: Stockholm

Gör: Sänder Voices of Eritrean Refugees varje torsdag på Radio Erena.

I dokumentären "Sound of torture" skildras Meron Estefanos arbete med att befria flyktingar från tortyrläger i Sinai.

ANNONS