Kost-och diabetesforskaren Kerstin Brismar leder studien.
Kost-och diabetesforskaren Kerstin Brismar leder studien.

Hon ska syna 5:2-dieten: "Den första studien"

ANNONS
|

Kost-och diabetesforskaren Kerstin Brismar leder studien.

– Det är den första studien i Sverige som har med både patienter med diabetes och friska personer, säger Kerstin Brismar.

100 försökspersoner ska under ett halvår äta enligt 5:2-metoden med vanlig mat i fem av veckans dagar och med begränsat kaloriintag i två, 500 kilokalorier för kvinnor och 600 för män.

Försöksdeltagarna, varav 40 har diabetes, får under de sex månaderna fylla i olika frågeformulär om sina vanor och om hur de mår. Enkäterna kompletteras med blodprover där kända riskfaktorer för hjärt-och kärlsjukdomar, cancer, demens och typ 2 diabetes.

- Vi kommer bland annat att jämföra män och kvinnor och personer med olika vikt. Jag kommer också att följa upp studien ett år efter för att få veta om de forstsatt med dieten eller om återgått till sina tidigare vanor, förklarar Kerstin Brismar.

ANNONS

Hon uppger att studier på bland annat apor visat att det inte bara är vad man äter utan även hur mycket som har betydelse för utveckling av olika sjukdomar.

- Apor är de som mest liknar oss människor. De dör av samma sjukdomar som vi alltså hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Man har under 15-20 följt två apkolonier där den gruppen åt nyttig den och andra gruppen typisk onyttig västerländsk mat. Studien visade klart mindre dödlighet i den första gruppen, säger Kerstin Brismar.

Studien av dieten är enligt Kerstin Brismar inte inriktad på viktminskning.

- Det är inte det primära. Vi vet att de som deltar kommer att gå ner lite grann i vikt. Det kommer att visa sig efter tre veckor. Men det kommer att synas direkt i blodproven. Jag tror att deltagarna kommer att minska sina blodfetter, sitt blodsocker och att bukfetman kommer att minska. Det viktigaste är laboratorievärdena som är riskmarkörer för bland annat hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. säger Kerstin Brismar.

ANNONS