Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hon ledde en av åldringsligorna

Den 49-åriga kvinnan hade dömts i åtta länder när hon fick tre års fängelse i Alingsås tingsrätt. Efter avtjänat straff drog hon till London, och åkte fast för nya stölder.

GP har i flera artiklar skrivit om seriebrottsligheten som riktar in sig på åldringar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hälften av dessa brott sker i de gamlas hem, resten i offentlig miljö. Den 49-åriga kvinnan från Rumänien ledde en av de ligor som kallas Mobile Organized Crime Groups (rörliga kriminella grupper).

- Hon var högst i verkställigheten. Men hon hade säkert någon över sig, säger kammaråklagare Johan Fröjelin.

Han ledde den långa utredningen av brotten som hennes liga utförde i södra Sverige mellan mars 2011 och februari 2012. Kvinnan dömdes i augusti 2012, den femte och siste av hennes medbrottslingar i december förra året.

Läs också: 1 553 brott mot äldre – så lurar tjuven dig

I den mycket stora mängden anmälningar som kom in efter ligans framfört kunde polisen urskilja 17 personer som delaktiga i bedrägerierna och stölderna. Sju av dem kunde identifieras och sex blev dömda, alla efter att ha blivit gripna utomlands och utlämnade till Sverige.

Åtalet mot ligan omfattade 26 fall av grovt bedrägeri och grov stöld på 21 orter, från Helsingborg till Nacka. Några enstaka åldriga män fanns med bland brottsoffren men majoriteten var kvinnor, mellan 58 och 87 år gamla.

Tillvägagångssättet var- genomgående det samma: en person har sneglat över axeln när den gamla slagit sin kod vid en butikskassa. En stund därefter har en annan person kommit fram, frågat något eller distraherat med en karta. Samtidigt har 49-åringen, expert på fickstölder, stulit den gamlas plånbok med kontokort.

Direkt efteråt har någon ur ligan plockat ut så mycket kontanter som möjligt på kortet.

Många av brotten blev filmade av butikernas övervakningskameror. Filmerna tillsammans med telefonpositioneringar var de viktigaste bevisen.

Alla de sex åtalade erkände vissa brott, främst de där de syns på film. Många tillfällen kunde de överhuvudtaget inte minnas. De förklarade att de kommit till Sverige för att resa runt och begå brott tillsammans.

Förutom ligans ledare dömdes även en i dag 30-årig man till tre års fängelse. Hans uppgift var att observera pinkoden och ta ut pengar.

Den sjätte ligamedlemmen, en 34-årig man, dömdes av Alingsås tingsrätt i december till fängelse i ett år och tio månader efter att ha gripits i Spanien. Inför hans rättegång hade ligaledaren hunnit friges ur svenskt fängelse.

- Vi hade hoppats kunna höra henne i rättegången mot 34-åringen. Vi visste att hon blivit gripen i London för stölder. Men hon hann bli släppt mot borgen. Sedan stack hon till Irland där hon också ska ha begått brott, i början på vintern. Sedan har vi inte hört mera om henne, säger kriminalinspektör Mats Wahlberg på Circagruppen.

Som en brist hos den svenska polisen nämner han att den inte tillräckligt ofta befinner sig på "hotspotsen": banker, växlingskontor eller utanför butiksentréer och p-platser vid butiker.

- Om vi satt i mjölkdisken på Ica Kvarnen i Mjölby skulle vi nog kunna ta ett gäng i veckan.

De kringresande ligorna som stjäl från gamla opererar främst i orter längs de större vägarna. På västkusten betyder det städerna från Malmö och upp till Stenungsund.

- I Vårgårda korsas vägarna och där händer mycket. Däremot händer inte mycket i Nossebro; ingen vill köra 190:an. Jönköping är också hårt drabbat medan inte mycket händer i Blekinge, säger kammaråklagare Johan Fröjelin.

Fakta: Ligan

Alla de sex dömda är rumänska medborgare. Den 49-åriga kvinnan dömdes som ledare för ligan till tre års fängelse. Lika långt straff fick en 30-årig man efter att ha gripits på en europeisk arresteringsorder i Rumänien. En annan 30-åring, gripen i Frankrike, fick två år och tio månader. En 43-årig kvinna, gripen i Rumänien, fick ett år och tre månader. I Rumänien greps också en 28-årig man som fick fängelse i ett år och sex månader. Den siste att dömas, 34, greps i Spanien och fick ett år och tio månaders fängelse. Samtliga dömdes också till utvisning från Sverige i tio år.

Brotten som ligan åtalas för skedde på följande orter: Nacka, Helsingborg, Huskvarna, Jönköping, Ödeshög, Huddinge, Nyköping, Norrköping, Träslövsläge, Alingsås, Trollhättan, Stenungsund, Varberg, Halmstad, Vänersborg, Falkenberg, Kungsbacka, Ulricehamn, Falköping, Skövde och Strängnäs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.