Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

”Hon hade änglavakt”

Den elvaåriga flickan som skadades svårt i en spårvagnsolycka kommer att bli helt återställd. – Men det dröjer innan hon får gå hem från skolan själv, säger hennes mamma.

Flickan går i fjärde klass i Internationella skolan på Guldheden och bor med föräldrar och storebror i Linnéstaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter skolan är hon på fritidsklubben för att strax efter fyra på eftermiddagen ta 6:ans spårvagn från Wavrinskys plats och åka hem på egen hand.

Måndagen den 25 oktober hände det som många varnat för.

Flickan, som inte vill att GP skriver ut hennes namn, var på väg till sin hållplats när en spårvagn kom från Sahlgrenska. Hon varken såg eller hörde vagnen utan gick rakt ut på spåren, blev påkörd och fastnade.Först efter en halvtimma kunde spårvagnen lyftas bort och redan i ambulansen konstaterades att flickan var allvarligt skadad. På Sahlgrenska hölls hon nedsövd i fyra dygn.

– Läkarna upptäckte skador på hennes lungor och lever. Dessutom var båda benen svårt sargade, berättar mamman som tycker dottern har återhämtat sig förvånansvärt snabbt.

Hoppas på förändringar

Efter flera operationer och hudtransplantationer mår flickan nu så pass bra att hon i helgen får åka hem på några timmars permission.

Hon har flyttats till Drottning Silvias barnsjukhus och läkarna där har lovat att hon ska bli helt återställd.

– Vi hoppas att hon kan vara utskriven före jul. Men det kommer att dröja betydligt längre innan vi låter henne gå hem från skolan själv.

Liksom andra föräldrar och personalen på Internationella skolan tycker flickans mamma att trafikmiljön vid Wavrinskys plats är väldigt farlig. Hon efterlyser ljudsignaler för alla spårvagnar som närmar sig.

– I dag finns knappar att trycka på för att stoppa bilarna vid övergångsstället. Men för att passera spårvagnsspåren finns inget liknande, inte ens en varnande lampa som blinkar eller en ljudsignal.

Mamman hoppas att dotterns allvarliga olycka kan föra något gott med sig och ser fram emot Trafikkontorets utredning.

– Hon hade änglavakt. Nu måste något göras innan det händer en ännu värre olycka, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.