Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hon höll andan till 90 meters djup

Annelie Pompe från Mölndal har slagit två nya rekord i fridykning.

Annelie Pompe, 33 år, fortsätter att betvinga djupen. I söndags förbättrade hon sitt eget svenska rekord i fridykning med konstant vikt och dök ner till 90 meter, tolv meter djupare än hennes tidigare rekord.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det bästa är att dyket kändes rätt lätt vilket betyder att jag kan dyka ännu djupare. Jag har varit nere på 92 meter under träning och nu känns världsrekordet på 101 meter nära, berättar Annelie Pompe från Dahab i Egypten i ett pressmeddelande.

Dyket tog två minuter och 40 sekunder att genomföra, och är det tredje djupaste dyket av en kvinna någonsin.

– Det är tuffare att göra ett djupdyk på tävling med domare, nedräkning och annat. Om man blir nervös går pulsen upp vilket förbrukar mer syre, och då ökar risken att man svimmar. Den tuffaste delen av ett fridyk är att simma upp från botten när man har 90 meter vattenmassa ovanför sig. Man är helt ensam där nere och det gäller att hantera tankarna, mjölksyran i benen och att ha en syrebesparande teknik, säger Annelie Pompe.

Under måndagen slog hon också sitt tidigare fridykningsrekord utan fenor på ett 72 meter djupt dyk.

Den västsvenska äventyraren planerar nya världsrekordförsök och att göra två bergsbestigningar i Seven Summits i vinter. Om hon lyckas bestiga bergstopparna i Antarktis och Oceanien blir hon den första kvinnan i Sverige att bestiga de sju högsta bergen i sju världsdelar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.