Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vera Vitali.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hon får huvudroll i SVT-drama

Just nu spelar SVT in dramasatsningen Hinsehäxan i Göteborg, med Vera Vitali i huvudrollen. Både tv-serien och bokförlagan pekar ut den tidigare justitieministern Lennart Geijer som sexköpare.

Christian Wikander, dramachef på SVT i Göteborg, menar att det var viktigt att behålla de autentiska namnen på de mest centrala personerna, bland dem Lennart Geijer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Om man ska förlägga en historia till Stockholm i slutet på 60- och 70-talet så finns det ett antal människor som figurerar. Det handlar om att förankra berättelsen i sin tid, säger han.

Men ni slår fast att Lennart Geijer köpte sex, något som han aldrig erkände?

– Det vet vi ju inte än. Det återstår att se hur händelserna framställs i serien.

Enligt Christian Wikander har SVT informerat Geijers anhöriga om serien, men har inte fått någon reaktion från dem.

Hinsehäxan skildrar författaren och den före detta prostituerade Lillemor Östlins liv under några år i Stockholm. Inspelningarna görs dock i Göteborg och i det gamla fängelset i Mariestad.

Serien bygger på Lillemor Östlins självbiografi, som blev väldigt uppmärksammad när den gavs ut 2005, inte minst för att hon pekade ut den numera avlidne toppolitikern Lennart Geijer som en återkommande sexkund.

Lillemor Östlin har levt ett hårt liv, sammanlagt har hon suttit i fängelse i över 20 år, främst för narkotikabrott. Hon rymde också tre gånger från fängelset Hinseberg. I dag har hon gett ut flera böcker.

I serien spelas Geijer av Göran Ragnerstam. Huvudrollen som Lillemor Östlin görs av Vera Vitali, som tidigare har medverkat i Johan Klings film Puss och som har en av huvudrollerna i SVT:s kommande serie efter Arne Dahls deckare.

– Jag kommer att pendla mellan Göteborg och Stockholm under några veckor, tills Arne Dahl-inspelningarna är klara. Att plugga manus på tåget blir en stor del av mitt liv. Men det är det värt på alla sätt och vis, säger hon.

Inspelningarna har just startat och Vera Vitali har bara hunnit göra sina allra första scener som Lillemor Östlin. Men hon ser fram emot att få skildra en persons liv över en längre tid.

– Jag spelar henne i olika åldrar. Det känns kul att för första gången göra en karaktär som utvecklas åldersmässigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.