Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hollande om Mali: Vi vinner

Efter att franska och maliska trupper i morse omringade staden har de nu tagit "total kontroll" över Timbuktu, enligt uppgifter från militära och politiska källor till nyhetsbyrån AFP.Frankrikes president François Hollande gick under eftermiddagen ut och sade "Vi vinner" om läget i Mali.

-Vi håller på att segra i den här striden, sade Hollande till de samlade reportrarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Från Kidal kommer samtidigt uppgifter om att tuaregerna inte håller staden på egen hand, utan tillsammans med en fraktion av islamistrebeller som slagit sig fri från gruppen Ansar al-Din.

-Vi upprätthåller säkerheten i Kidal, sade Mohamed Ag Aharib, talesperson för fraktionen, till nyhetsbyrån AFP.

Han sade vidare att de lierat sig med tuaregerna.

Hela området mellan Timbuktu och Gao, fästen för de islamistiska rebeller som kontrollerat norra Mali i nästan ett år, är nu i de franskledda soldaternas händer, enligt talesmannen Thierry Burkhard. I helgen genomförde Frankrike omkring 30 flyganfall mot vad som bland annat sades vara rebellernas vapenlager och posteringar i områdena runt Gao och Timbuktu.

I Paris säger Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius att Mali "steg för steg" håller på att befrias. Men utrikesministern varnar samtidigt för att de islamistiska rebellerna i norr kan ha gått under jorden för att slå tillbaka vid ett senare tillfälle.

Timbuktu är klassat som världsarv av FN, men både befolkning och kulturminnen har behandlats brutalt under extremislamisternas styre.

Islamistrebellerna som nu flyr den antika Saharastaden Timbuktu tände för ett par dagar sedan eld på ett bibliotek i staden som innehåller tusentals ovärderliga manuskript, uppger borgmästaren Halle Ousmane för Reuters över telefon från Bamako.

-Rebellerna tände eld på det nybyggda Ahmed Baba-institutet. . . Det här hände för fyra dagar sedan, sade Ousmane.

Informationen kommer från Ousmanes kommunikationschef, som lämnade Timbuktu så sent som i går. Ousmane kunde inte säga hur pass illa biblioteket skadats.