Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Linköpings Sebastian Karlsson fick en hjärnskakning i onsdagens match mot Modo. Hans andra på kort tid.

Hjärnskada kan bedömas snabbare med ny metod

Frölundas spelare har varit testpiloter. Med hjälp av ett blodprov kan forskare nu se hur svår en hjärnskakning är redan efter en timme.

Frölundas spelare har varit testpiloter. Med hjälp av ett blodprov kan forskare nu se hur svår en hjärnskakning är redan efter en timme.

Hjärnskakning är vanligt i idrottsvärlden. Det normala för en spelare som drabbas är vila och successiv ökning efter den så kallade hjärntrappan. Men det är svårt att ställa diagnos på hur allvarlig hjärnskakningen egentligen är, hur stor risken för långvariga symptom är och hur lång rehabilitering som krävs.

Nu finns det en metod.

- En timme efter en skada kan vi se om hjärnan påverkats av smällen. Det är första gången man har ett objektivt mått på en sådan skada, säger professor Henrik Zetterberg vid Sahlgrenska akademin.

Metoden går ut på att kontrollera nivån av proteinet tau i blodet.

- Proteinet finns inne i nervceller i hjärnan. Får man en nervcellskada så läcker tau ut i blodet. Ju högre nivå av tau, desto allvarligare nervskada och längre vila, säger Henrik Zetterberg.

I samarbete med Göteborgs och Luleås universitet har forskarlaget kartlagt samtliga ishockeyspelare i SHL under perioden september till december 2012.

- Under studieperioden inträffade 35 hjärnskakningar. Vi fick med 28 av dem.

De drabbade spelarna fick lämna blodprov direkt efter hjärnskakningen och dagarna efter. Sedan jämfördes resultaten med de prover som spelarna i Frölunda och Luleå lämnat under försäsongen.

Än så länge finns utrustningen bara hos forskarna på Sahlgrenska men målet är att ta fram en metod som kan användas på vanliga akutlab som finns på alla sjukhus. Då skulle man kunna ta ett prov i nära anslutning till hjärnskakningen. Sådana testresultat skulle även kunna hjälpa till att tala om när hjärnan har läkt färdigt efter en smäll.

- Det är dit vi vill komma, men det tar några år till, tror jag. Detta har potential att bli stort. Hjärskakning är en vanlig sökorsak på akutmottagningar. Metoden på akuten i dag är att lägga in eller göra hjärnröntgen. Och det är dyrt, säger Henrik Zetterberg.

Testet löser dock inte hjärnskakningsproblematiken.

- Nej, där är det förebyggande arbete det handlar om. Det viktigaste för SHL är att vara noga med att tacklingar mot huvudet inte är okej. Våra tester visar att det är farligast när huvudet roterar, det som boxare är duktiga på att få till, säger Henrik Zetterberg.

På torsdagen släpps studiens resultat över hela världen.

- Vi får se hur det tas emot i USA. NHL är en annan typ av liga. I Sverige finns inte samma acceptans för våldsamt spel, men i NHL har det blivit ett publikt inslag med våldsamma tacklingar och slagsmål där det ibland händer att de skadar sig. De kanske inte vill veta så mycket om hjärnskakningar där, säger Henrik Zetterberg.

Senaste fallet i SHL kom på onsdagskvällen då Linköpings Sebastian Karlsson fick en våldsam armbågstackling av Modos Richie Regehr.

Karlsson fördes blodig till sjukhus. Han fick sårskador och en hjärnskakning men kunde lämna sjukhuset efter att ha genomgått en skallröntgen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.