Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Diplomater från de utländska makter som ingripit i Libyen träffades på onsdagen i Doha, Qatar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hjälp till rebeller trots oenighet

Konflikten i Libyen fortsätter, men omvärldens åsikter om nästa drag går isär. På ett möte i Qatar fattade ett antal länder beslut om ekonomiskt stöd till rebellerna, medan Nato fick försvara sig mot hård kritik

Toppdiplomater från de utländska makter som ingripit i Libyen träffades på onsdagen i Doha, för att tillsammans sätta kursen för framtida insatser. Men inbördes har oenigheten varit stor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Italien sade sig vilja undersöka möjligheten att hjälpa rebellerna med vapen, något bland andra Belgiens utrikesminister Steven Vanackere bestämt motsatte sig:

– FN-resolutionen talar om att försvara civila, inte beväpna dem, sade Vanackre.

Skärpte tonen

Trots åsikter som gick stick i stäv slog de samlade diplomaterna fast ett antal punkter till stöd för den libyska oppositionen. Storbritanniens utrikesminister William Hague uppmanade medlemsländer att ge rebellerna ekonomiskt stöd, och på eftermiddagen slogs det fast att en "tillfällig finansiell mekanism" ska inrättas för att hjälpa rebellerna.

Tonen mot Muammar Gaddafi och hans regim var också skarpare än tidigare när de allierade än en gång slog fast att den libyska regeringen saknar legitimitet.

"Gaddafi och hans regim har förlorat all legitimitet och måste lämna makten för att låta libyerna själva välja sin framtid", hette det i ett uttalande. Växande press från Frankrike och Storbritannien, som militärt dragit det tyngsta lasset, sades ligga bakom den skarpare formuleringen.

Nato på defensiven

Men det var inte bara kring framtiden som åsikterna gick isär. Frankrike och Storbritannien har sagt att Nato ska ta i med hårdare nypor mot den libyska regimen och trappa upp insatsen.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen slog ifrån sig kritiken och sade att Nato inte har agerat för långsamt i Libyen.

– Jag håller inte med om att Nato har varit långsamma. Vi har hållit ett väldigt högt operationellt tempo, sade han.

Vinner mark

Den libyska oppositionen uppgav samtidigt att det pågick hårda strider i de centrala och östra delarna av den hårt ansatta staden Misrata, men att de gjort framsteg i kampen mot regeringssoldaterna.

– I dag verkar det ha gått bra, rebellerna har gjort framsteg i sammandrabbningarna och vi kan se rökpelare från flera styrkors positioner, sade en talesperson för rebellerna till nyhetsbyrån Reuters.

En oppositionskälla i Benghazi uppgav för TT att situationen varit förhållandevis lugn i den belägrade staden Zintan, som tidigare drabbats av hårda angrepp och många kidnappningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.