Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gun Holmertz artikel visar på behovet av en större samlingssal för muslimer i Hjällbo och Holmertz bristande människosyn, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hjällbos problem är inte aktiva muslimer

Gun Holmertz, Caritas, fruktar att islamismen tar över i Hjällbo eftersom hon ser fler kvinnor täcka sig och fler män odla skägg. Men när har detta blivit ett tecken på radikalisering och islamism? Problemet är i stället att muslimerna i Hjällbo saknar en större samlingslokal, skriver Amanj Aziz, muslimsk aktivist, och Said Sheikh, ordförande för Afrikas horn barn och föräldrar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Gun Holmertz oroar sig för den våg av invandring som hon tror kommer att skölja över en av Göteborgs mest drabbade förorter, Hjällbo (GP Debatt 18/6). Islamismen har enligt henne tagit sitt fasta grepp om stadsdelen och hon fruktar nu för de nyanlända. Men Holmertz argument visar egentligen två saker som inte explicit uttrycks i hennes artikel, nämligen behovet av en större samlingslokal för muslimer samt Holmertz bristande människosyn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Holmertz beskriver ett mardrömsscenario när det gäller föreningen Afrikas Horn och deras lokal som ligger intill Caritas, som lyder direkt under påvens auktoritet genom rådet CorUnum. Afrikas Horn är en konstruktiv kraft i Hjällbo, med bland annat verksamhet som riktar sig mot analfabeter, kvinnoverksamhet med seminarier som ”Föräldrars roll i samhället”, sportverksamhet och sommarläger för barn och ungdomar.

Afrikas horn har trakasserats av Holmertz under många år och föreningens medlemmar har länge varit medvetna om Caritas fientlighet, så det är inte förvånande att hon nu kommer med ett populistiskt utspel. Men hennes artikel avslöjar något som ingen förening i Hjällbo förut lyckats att bedriva opinion för, nämligen behovet av en större samlingslokal för muslimer i stadsdelen. Stadsdelen består till majoriteten av muslimer, främst somalier, men har ändå inte tillgång till en ordentlig lokal. I stället finns det tre kyrkor och ett sikhtempel i grannstadsdelen Hammarkullen, där även fler kyrkor finns. Även Hammarkullen har en betydande andel muslimer som invånare.

Mycket snäva definitioner

Holmertz fruktar att islamismen tagit över, som hon definierar utifrån att hon ser fler kvinnor täcka sig och att fler män odlar skägg. När har dessa varit indikationer på radikalisering och islamism? Innebär det enligt Holmertz mycket snäva definitioner att så fort en muslim hänger sig till sin religion och praktiserar det som är föreskrivet, att denne blir en islamist? Vem är muslim i sådana fall?

Att påstå att man är rädd för att bli kallad rasist gör inte en person till en icke-rasist – tvärtom så är trenden att den som hyser starkt rasistiska åsikter använder denna metod; ”Jag är inte rasist, men…”. Att påstå att muslimer är islamister för att de praktiserar sin religion mer aktivt är som att påstå att kristna är alkoholister för att de dricker vin under nattvarden. Vilket är befängt. Hennes syn på muslimer och islam säger också en hel del om hur opassande det är att hon jobbar med denna grupp.

Som källa använder Holmertz ingen mindre än Ayaan Hirsi Ali, som nyligen uppmärksammades för att relativisera Anders Behring Breiviks terroristdåd i Norge genom att säga att hans handling var förståelig. Vill Holmertz och Vänsterpartiet bli ihopkopplade med sådana figurer? Hirsi Ali är ingen islamisk auktoritet eller en somalisk framgångssaga – sådana finns tusentals i Sverige och Holmertz borde i stället citera dem.

Ingen ursäkt

Att det sedan finns problem som föreningen Afrikas Horn borde ta ställning till är både viktigt och nödvändigt. Den somaliska gruppen är på många sätt utsatt i Sverige, både organisatoriskt och socioekonomiskt. Men det kan inte bli en ursäkt för att häva ur sig en anti-muslimistisk och anti-somalisk propaganda till fördel för en katolsk organisation. Holmertz, Caritas och Vänsterpartiet borde i stället hänge sig åt att försöka vara drivande krafter i samhället, för i slutändan är det detta som spelar roll, eller hur?

Afrikas Horn tillsammans med Hjällbos muslimer hoppas nu på att Caritas visar välvilja genom att stödja muslimernas rätt till en större samlingslokal.

Amanj Aziz

muslimsk aktivist

Said Sheikh

ordförande Afrikas horn barn och föräldrar