Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hitta rätt på bokmässan med uppdaterad app

I år slipper du irra runt och leta efter rätt monter på bokmässan. Bokmässans app har fått inomhuspositionering och kan guida raka vägen till boksigneringen eller presentationen du inte vill missa.

Det här är en efterlängtad nyhet. Jag brukar spana in grejer jag vill kolla på bokmässan men fast jag vet numren på montrarna är det hopplöst att hitta rätt. Jag har gått fram och tillbaka, upp och ned i gångarna och försökt titta på kartan och förstå systemet för numreringen. Jag har blivit tröttare och tröttare i fötterna. När jag till sist kommit rätt har författaren jag ville få en autograf av packat ihop och gått på lunch.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I år är det alltså ändring. Jag kan se montern på kartan i appen och sen låta appen visa mig rätt på målet med en tydlig linje. Appen håller reda på var jag är med hjälp av blåtandssensorer som har kontakt med mobilen. Som satellitnavigering fast på liten yta inomhus.

Läs också: Detta händer i GP:s monter på mässan
Läs också: Allt om Bokmässan på vår specialsajt

För att navigeringshjälpen ska fungera måste mobilen ha kontakt med internet. Det brukar inte vara så lätt att nå nätet på mässan, men i år har de ökat kapaciteten så att det flera ska kunna surfa samtidigt.

Även utan internet ser du var du själv och målet är på kartan.

- Det är första gången vi använder den här typen av teknik och vi hoppas naturligtvis på ett lyckat genomförande. Användarna kan också använda appen för att köpa biljett till Bokmässan, förbereda sitt besök och göra sitt eget schema, säger Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef på Bok & Bibliotek.

Sensorerna, det är sådana som kallas Ibeacons, gör det också möjligt att ha koll på hur besökarna rör sig på bokmässan. Men du behöver inte vara orolig för att någon ska kunna kolla om du kollat på facklitteratur eller bläddrat i sciencefictionböcker och seriealbum.

- All data avidentifieras naturligtvis. Men vi kan få ut viktig information om flöden, vilket har betydelse för framtida planering av olika ytor på Bokmässan, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Tekniken har utvecklats tillsammans med företaget Trueflow som är specialiserade på just inomhuspositionering.

Bokmässan startar torsdag 24 september. Appen finns för iphone och android.