Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hitachi Energy rekryterar 1000 personer – för en fossilfri framtid

Energibranschen är het, bokstavligt och bildligt talat. Energiomställningen och elektrifieringen av samhället ger upphov till nya möjligheter och projekt. Samma teknik som en gång försåg Gotland med el, är idag del av Tysklands omställning från fossil- och kärnkraft till förnybar energi med hjälp av norsk vattenkraft.

I centrum av den här utvecklingen står Hitachi Energy som det kommande året står inför en rekrytering av 1000 nya medarbetare, bara i Sverige.

– Vi är innovatörer inom hållbar samhällsbyggnad och flyttar enorma mängder energi från punkt A till punkt B, helst i nära samarbeten med kunder och partners i Sverige och resten av världen. Vårt övergripande mål är att med världsledande teknik säkra dagens och morgondagens elproduktion utan fossila energikällor, säger Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy i Sverige.

EXTERN LÄNK: Vill du vara med och påverka i den största omställningen hittills? Hitta din nya utmaning hos Hitachi Energy!

Tobias Hansson berättar om en verksamhet med starkt globalt fotavtryck där 85 procent av produktionen i Sverige går på export. Det är smått svindlande att allt började med en mans visioner och klassisk ingenjörskonst. Jonas Wenströms idé om att flytta vattenkraft från Hällsjön för mer effektiv energiförsörjning till järnmalmsgruvan i Grängesberg föddes för drygt 130 år sedan.

Resultatet blev världens första kommersiella kraftöverföring för växelström. När kraftverket i Ludvika invigdes 1893 startade samtidigt en ny era av industriell tillväxt som lade grunden för Sveriges välfärd in i modern tid. I mitten av 1950-talet var det dags för nästa milstolpe med invigningen av den första likströmsöverföringen med HVDC-teknik mellan Gotland och fastlandet.

Vattenkraftverket i Hällsjön är fortfarande i drift och Hitachi Energy har fortsatt utveckla lösningar för stabil energiförsörjning och hållbar tillväxt. Några aktuella projekt är utvecklingen av energilager i norr, samarbetet med Ovako för stålproduktion med nollutsläpp och projekteringen av Europas största vindkraftpark på land som planeras i Markbygden.

Behöver rekrytera närmare 1000 personer

Hitachi Energy ska under det kommande året rekrytera närmare 1000 nya personer i Sverige inom alla områden, men med extra fokus på ingenjörsverksamheten. Variationen av tjänster är bred och projekten likaså – allt från laddlösningar för tunga transporter, till att öka elkvalitet i industrier till stora överföringsprojekt med både AC och DC.

– Vi står inför en mycket spännande resa, både som samhälle och som organisation. Vårt stora rekryteringsbehov är ett bevis på att den verkliga omställningen är här. Det har talats om den i många år. Men nu händer det på riktigt och verksamheter som vi, som jobbar med att möjliggöra omställningen till förnybar energi, växer så det knakar – det är otroligt inspirerande, säger Tobias.