Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hilmersson: "Jag tror att Sefik blev folkkär nu"

Första delen av Zlatan Ibrahimovic – från Rosengård med mer än ett mål sändes på onsdagskvällen. GP:s Eric Hilmersson hade nära till tårarna.

Det ska sägas: Den här dokumentären är Zlatans historia, berättad av Zlatan, på Zlatans villkor. Något annat hade inte varit möjligt. Vill man som journalist komma nära den här mannen så får man finna sig i att anpassa sig. Det har utan tvekan regissören Tomas Axelsson gjort.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men som han har gjort det.

Redan de första sekunderna kommer gåshuden krypande. Zlatan är avspänd och vältalig. Kameran älskar honom. Och han berättar sin historia, från de första åren på gården i Rosengård, via bollar i ansiktet och gråt, till debuten i landslaget och målen. De fantastiska målen.

Zlatan har förändrats genom åren. Han har gått från att ha varit en kaxig spexare och pratkvarn i början av karriären till att bli en mer inbunden, defensiv fotbollsmaskin under mitten av 00-talet – till dagens lugna, artige, eftertänksamma gestalt. Det är fascinerande att följa hans utveckling, både som fotbollspelare och person.

Dokumentären är ingen kritisk granskning, men någon sådan var varken utlovad eller knappt ens önskvärd. Inte nu, när han har slagit alla tiders målrekord i landslaget. Ibland måste man bara få luta sig tillbaka och njuta av allt Ibrahimovic uppnått. Och dokumentären är en orgie i just detta. Det är ruskigt snygga bilder, välgjorda intervjuer, en galet charmig huvudperson, och framför allt: Vi får träffa Sefik.

Sefik Ibrahimovic, pappan som inrett sitt hem med Zlatanprylar. Hans största supporter. När Zlatan hyllar sin fars engagemang är tårarna inte långt borta. Sefik har haft problem med alkohol, om detta skriver Zlatan i sin självbiografi, och i dokumentären berättar sonen hur han "får ont i magen" när han tänker på det. Det är uppenbart att Zlatan ville ge sin far upprättelse. Han lyckas. Jag tror att Sefik blev folkkär i kväll.

Hyllningsdokumentärer där diverse kändisar ska berätta hur fantastisk någon annan kändis är tenderar att bli platta, ytliga och klyschiga. Kanal 5 lyckas undvika detta genom ett klockrent urval av intervjupersoner. Den enormt respekterade Real Madrid-tränaren Carlo Ancelotti. Den kloke före detta lagkamraten Patrick Vieira. Den alltjämt megamysige filosofen Tommy Söderberg. Och Henke Larsson, förstås. Som vet precis vad det innebär att växa upp i Sverige med en annan färg på skinnet än svenskblek.

Och apropå vältalig: Kim Källström! Trots att han stora delar av sin karriär fått verka i skymundan av den store Zlatan så levererar han varmhjärtade spot on-analyser av Zlatans storhet och betydelse för samhället.

Zlatan Ibrahimovic går genom rutan som nästan ingen annan. Alla som träffat honom vet att karisman är smått obegriplig. Han kan få vem som helst att känna sig liten, och han kan lysa upp en mörklagd arena med sitt busunge-smajl.

Han påverkar oss, både som personer och som nation. Allt det lyckas den här dokumentären förmedla. Och då är ändå halva kvar.

Jag längtar till måndag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.