Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Piratpartiets Anna Troberg anklagade Robert Aschberg för att vara gammalmodig och föregå med dåligt exempel. Det fick Aschberg att ilskna till.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hetsigt trollbråk i SVT Debatt

Det blev hårda ord och brösttoner när Robert Aschbergs nya program Trolljägarna diskuterades i SVT Debatt. - Du föregår med jävligt dåligt exempel, menade Piratpartiets Anna Troberg.

Robert Aschbergs och TV3:s nya programsatsning Trolljägarna var ett av ämnena i torsdagens SVT Debatt. Programmet går ut på att Aschberg och hans redaktion identifierar, avslöjar och konfronterar personer som hatar anonymt på nätet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi hänger ut vissa. Det får vara lite verkshöjd på deras brott, andra visar vi upp vad de gjort för att det förhoppningsvis ska få en pedagogisk effekt, förklarade Robert Aschberg som fick omedelbart mothugg av Piratpartiets ordförande Anna Troberg.

- Du är inte polis, vi har ett rättsväsende som ska ta hand om det här, sade hon och menade att Robert Aschberg själv uppträdde illa.

- Du föregår med ett jävligt dåligt exempel och är gammalmodig som tycker att nätet är läskigt, rasade hon vilket gjorde Aschberg ännu mer upprörd.

- Här sitter en massa fega kräk som lever på bidrag och skattepengar och ägnar hela dagarna åt det här. Är det dem vi ska tycka synd om nu? Det är ju för jävligt! utbrast Aschberg.

Lena Matthijs, biträdande operativ chef vid polismyndigheten i Göteborg, var också på plats i studion och medgav att polisen har problem att lagföra hatbrott på nätet.

- På det här området får vi nog ge oss själva ett underbetyg. Vi ger inte upp men det tar tid för oss att ställa om oss till brottsligheten som pågår på nätet. Ju fler poliser vi blir som kan hantera det här, desto bättre kommer vi att bli. Men om vi ska prioritera den här typen av brottslighet krävs det också politiska beslut och då ska någon annan brottslighet nedprioriteras, förklarade Lena Matthijs innan hon avslutade debatten:

- Utan att recensera programmet är det bra att poängtera vad som faktiskt är kriminellt. Många vet nog till exempel inte att det är olagligt att dela någon annans förtal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.