Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hepatit sprids i Göteborg

Hepatit B sprids bland intravenösa missbrukare i Göteborg. Nio har insjuknat akut, men det verkliga antalet smittade kan vara betydligt fler. Enligt smittskyddsläkare är situationen illavarslande.

De första missbrukarna insjuknade akut i mitten av december. Fram till mitten av januari hade nio personer vårdats vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Samtliga har anknytning till det intravenösa missbruket i Göteborg, antingen som missbrukare eller som anhöriga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Men det handlar inte ”bara” om nio personer, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Göteborg. Vi befarar att många fler blivit smittade och nu i sin tur kan fortsätta att sprida smittan.

En omfattande smittspårning pågår just nu för att försöka ringa in och begränsa utbrottet.

Två olika grupper

Man frågar efter namnen på sexuella kontakter och vilka man delat spruta med. Av det man fått fram hittills, när ett 50 personer har spårats, är att det verkar vara två grupper av varandra oberoende missbrukare som drabbats. Vad man vet finns det inga gemensamma beröringspunkter mellan grupperna.

Just nu pågår bestämning av de smittade personernas virustyp. Först därefter kan man vara säker på om smittkällan är en och samma person eller om det finns fler. Den troligaste orsaken till att smittan fått fäste är antingen att missbrukarna delat verktyg eller att de använt samma blandningsskål för narkotikan.

– Vi vill gärna få stopp på det här, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Göteborg. Detta är oroande nog, men det hade lika gärna kunnat handla om hiv -spridningen, som sker på exakt samma sätt.

Tyst infektion

Det som oroar är att Hepatit B bara ger symptom i hälften av fallen. Resten kan ha en tyst infektion utan att alls märka av den, samtidigt som man är smittbärare och kan smitta andra. De som insjuknat akut har haft liknande sjukdomsbild. De har plötsligt blivit gula i hud och ögonvitor, blivit illamående, haft magsmärtor, feber och ont i kroppen. Klåda är ett annat typiskt symptom och tecken på leverpåverkan.

Hepatit B räknas till de allmänfarliga sjukdomarna och kan leta sig långt utanför missbrukskretsar eftersom viruset också överförs sexuellt. I de flesta fall läker infektionen ut efter ett halvår, men cirka fem procent av dem som smittats blir kroniska bärare av viruset.

Viktigt att testa sig

– Vi vill uppmana de intravenösa missbrukarna i Göteborg att låta testa sig och se om de har infektionen eller inte, säger Leif Dotevall. För det här är inte över än. Först till sommaren har vi facit i hand.

– Oavsett vad man injicerar är det viktigt att ha rena verkktyg, inte dela blandningsskål och använda kondom vid samlag, betonar Leif Dotevall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.