Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hemtjänst dras med skabb

Hemtjänsten i Örgryte–Härlanda har haft problem med skabbsmitta sedan i somras. Skyddsombudet har nu krävt att cheferna kommer med en lösning– eller stänger av vårdplatsen.

Det började sommaren 2015 då de upptäckte att en av hemtjänstskontorets vårdtagare och dennes sambo hade fått skabb. Två i personalen blev smittade efter ett hembesök och det spred sig till deras familjer. Efter behandling trodde de att smittan var borta men i januari hade vårdtagaren fått tillbaka klåda och utslag.

- Det känns obehagligt, ingen vill gå dit, säger arbetsplatsens skyddsombud, som vill vara anonym på grund av vårdtagarna.

Att bli av med problemet har varit svårt och vårdtagarens bostad har ett allvarligt arbetsmiljöproblem, anser skyddsombudet. I januari i år upprättades en handlingsplan för sanering och behandling. Skabb behandlas med en kräm som ska smörjas över hela kroppen och sitta i 24 timmar. Redan där har man stött på problem. Vårdtagaren har tyckt det varit kränkande.

- Samarbetet har inte gått bra. Men det är inte bara för personalen vi kämpar för det här, utan också för att det inte ska smitta de andra vårdtagarna, säger skyddsombudet.

Vårdtagaren och dennes sambo har istället genomfört behandlingen på egen hand, samtidigt som arbetsledarna uppmanat berörd personal att göra en kur. Planen var också att bostaden skulle lämnas tom tills skabben dog ut. Vårdtagaren fick då komma till ett korttidsboende, men det är ännu oklart om hudparasiten är borta.

Om handlingsplanen inte fungerar vill skyddsombudet att bostaden och arbetsplatsen stängs ned. Något som enhetschefen för hemtjänstkontoret anser strida mot lagen.

- Det är nästan omöjligt att stänga en arbetsplats för att någon fått skabb. Vi har en skyldighet att hjälpa den äldre personen enligt socialtjänstlagen, säger enhetschefen för hemtjänstkontoret som avböjer att uttala sig i det enskilda ärendet på grund av sekretess.

Enligt Arbetsmiljöverkets jurist hamnar kommunen i kläm mellan olika lagstiftningar. Arbetsmiljölagen säger att anställda inte ska komma till skada och socialtjänstlagen säger att vårdtagare har rätt till vård. Men frågan kanske landar hos Arbetsmiljöverket om skyddsombudet inte tycker att arbetsgivarens lösning räcker till.

- Vi gör då en bedömning utifrån arbetsmiljölagen och vi kan ställa krav och stoppa arbete om det finns skäl till det, säger Mikael Syk, jurist på Arbetsmiljöverket.

Nu skyddar sig personal med skyddsförkläden, handskar och tossor för att inte sprida smittan, tills parasiten är borta.

Kommer problemet leda till att ni stänger ner?

- Nej, det kommer det inte att göra, inte på grund av det här.