Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

"Hemma hos en svensk för första gången"

Kompisbyrån har funnits i Göteborg i snart ett år. Varje månad har de matchat 100 personer som kan fika och öva svenska tillsammans. Två av dem är Mubashar Sadiq och Jonas Karles.

Nio månader gamla Milou Karles tar några små steg medan Mubashar Sadiq håller i henne. Milous pappa Jonas Karles lagar pad thai i köket. Det är andra gången Mubashar och Jonas ses efter att ha fått kontakt via Kompisbyrån.

– Det var min födelsedag första gången vi sågs så det var en bra present, säger Mubashar Sadiq.

Han blev tipsad om Kompisbyrån av en kompis och valde genast att registrera sig. Jonas Karles läste om det på Facebook och visste direkt att han ville vara med.

– Jag tänkte "det här är exakt vad jag vill göra". Jag tror på att politiker gör saker, men jag tror också på vad individen kan göra, säger han.

100 personer i månaden

Kompisbyrån i Göteborg påbörjar snart sitt andra år. Och de har haft mycket att göra.

– Vi har sett tecken på att det gått bra, som antalet matchningar. Vi har matchat ungefär 100 personer i månaden, säger Jens Østgaard, kompisledare på Kompisbyrån Göteborg.

Det är läggdags för lilla Milou Karles. Hon var även med första gången hennes pappa och Mubashar Sadiq träffades.

– Det var väldigt uppmuntrande för mig. Att Jonas litade på mig och tog med sin nio månader gamla dotter – jag kan inte beskriva den känslan, säger Mubashar Sadiq.

Blev polisanmäld och satt i fängelse

Han lämnade Lahore i Pakistan och kom till Sverige 2015.

– Man kan förstå, med tanke på var jag kommer ifrån, att jag var lite nervös inför att träffa en ny person. Men Kompisbyrån är en fantastisk idé, säger han.

Efter ett och ett halvt år i Sverige har han nu jobb, men Jonas Karles är den första svensk han har fått ordentlig kontakt med.

– Det här är första gången jag är hemma på middag hos någon svensk, säger han.

Samma skägg, samma hår

Jonas Karles tycker att de klickade direkt. Han och Mubashar Sadiq har liknande intressen, som filmskapande och religion, och mycket att prata om.

– Vi var en superbra matchning. Samma skägg och samma hår, skämtar han.

De är inte ensamma. Jens Østgaard på Kompisbyrån har flera sidor med hälsningar från nöjda kompisar. Och de vill att fler i både näringsliv, kommun och bland medborgare ska se nya möten som en möjlighet.

– Vi vill växa. Vår dröm och vårt mål är ju att växa till alla svenska städer där det behövs integration.