Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Eddi Tuzinovic, William Stenfeldt och Richard Sjöstrand är tillbaka på Mimers hus i Kungälv. De starka minnena från resan till Israel och Palestina bär de med sig för livet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hemma efter historiskt möte

Efter tolv dagar fyllda av starka upplevelser är de tillbaka i Kungälv igen. Eddi Tuzinovic, William Stenfeldt och Richard Sjöstrand är tre av eleverna som såg till att det unika mötet mellan ungdomar från Israel och Palestina blev av.

– Bästa resan i mitt liv. Det är så många känslor och upplevelser… jag har inte smält det än. När jag ringde min mamma i går började jag nästan gråta och då berättade jag ändå bara lite allmänt om resan, säger William Stenfeldt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De andra nickar medhållande. Anekdoterna om de tankeväckande möten de haft och de extraordinära platser de sett är hur många om helst.

– Men oavsett vad vi säger kan vi aldrig förmedla känslan där nere. Den går inte att beskriva med ord, du måste åka dit, säger Eddi Tuzinovic.

De har rest runt i Israel och Palestina under de tolv dagarna. Sett alla de historiska, religiösa och konflikthärjade platserna, som Jerusalem, Betlehem och Hebron. De har mött människor, framför allt ungdomar, från båda sidor. Och kan konstatera att det är svårt att välja sida.

– Israelerna har det ju mycket bättre. Palestinierna i flyktinglägren och Hebron är otroligt fattiga. Samtidigt förstår man verkligen båda sidor. Det är inte svart eller vitt. Jag blev inte smartare av resan på det sättet, säger Richard Sjöstrand.

Just detta var också Kungälvs kommuns syfte med resan. Eleverna skulle få lära sig att komplicerade problem inte har några enkla lösningar, men att det samtidigt är viktigt att mötas och förstå varandra.

Fram till i fredags hade inte ungdomar från Israel och Palestina haft några utbyten sedan den andra intifadan bröt ut för elva år sedan. Men tack vare projektledaren Christer Mattsson och de elva ungdomarna från Kungälv blev det möjligt i Beit Jala på Västbanken.

Till en början var stämningen väldigt spänd. Den nio palestinierna hade aldrig träffat en obeväpnad israel. De fyra israelerna kände sig å sin sida otrygga när de för första gången i livet besökte palestinskt territorium.

Christer Mattsson tycker att Kungälvseleverna bröt isen.

– Våra elever gjorde ett fantastiskt jobb. De hade verkligen förberett sig och mötte både israeler och palestinier på ett avslappnat sätt. De hade aldrig tagit sig ur stelheten annars, säger han.

För Richard Sjöstrand blev samtalet med en palestinsk pojke oförglömligt.

– Vi satt och pratade lite och han frågade mig om jag får bo där jag vill. Jag svarade så klart ja. Då blev han helt tyst en stund. Sen började han gråta. I Sverige klagar vi över i-landsproblem, men människorna där nere kan inte ens åka vart de vill. De har fått lära sig att leva med det.