Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Eva Jacobson var sist att släcka lågan efter det fackeltåg som föregick invigningen av skulpturen "Livshjulet – möten i ögonhöjd" i Brunnsparken.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hemlösas liv blev skulptur

Livshjulet. Så heter den skulptur som på fredagen invigdes av Räddningsmissionen i Brunnsparken, "de hemlösas vardagsrum".

Det var när Göteborgs Räddningsmission för två år sedan fyllde 60 år som idén kom om en symbol som kännetecknar organisationens arbete för de hemlösa i staden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Politiker kontaktades, en motion antogs av kommunfullmäktige och kulturnämnden gav uppdraget åt Charles Felix Lindbergs donationsfond.

I kvällningen på fredagen, på Världsfattigdomens dag, invigdes skulpturen i centrala Göteborg.

- Vi hade två önskemål: Skulpturen ska vara i ögonhöjd och gå att ta på. Och den ska finnas där människor är, säger Malin Ekelund, marknadsansvarig vid Räddningsmissionen.

- Därför är vi väldigt glada över att den nu finns i Brunnsparken, som vi brukar kalla för de hemlösas vardagsrum.

Livshjulet har ett tillnamn – Möten i ögonhöjd, som är Räddningsmissionens devis.

- Utan mänskliga möten öga mot öga blir det ingen förändring, säger Malin Ekelund.

Hur många hemlösa som finns i Göteborg är svårt att säga. I en rapport 2011 uppgav Socialstyrelsen att 3 300 är hemlösa. Det innefattar människor som bor på härbärgen och kategoriboenden eller på annat sätt saknar ett eget hem.

- Det är ungefär 100 som bor utomhus i Göteborg, säger Emil Mattsson, Räddningsmissionens direktor.

- Nu finns här också många EU-migranter som bor här tillfälligt. Det gör det ännu svårare att få fram en tillförlitlig siffra.

Emil Mattsson förklarar att 17 oktober är utlyst som Världsfattigdomens dag av FN. Då uppmärksammas de människor som av olika skäl inte har någon bostad, i Göteborg under namnet de hemlösas natt.

- För oss har dagen i år fått ytterligare en dimension eftersom vi inviger skulpturen, säger han.

Uppdraget att utforma skulpturen Livshjulet gick till konstnären Ann Carlsson Korneev.

- Livshjulet snurrar för oss alla. Det kan gå från ett gott liv till ett svårt. Men det kan också snurra tillbaka om man får hjälp och stöd, förklarar hon sitt verk.

- Det är precis det som Räddningsmissionen sysslar med. Jag hoppas att skulpturen ska få göteborgarna att uppmärksamma deras fantastiska arbete.

Ann Carlsson Korneev fick uppdraget i maj och har färdigställt skulpturen på ungefär fem månader, från idé till färdigt konstverk.

- Det hade inte gått utan hjälp från många håll, inte minst från stenhuggarna i norra Bohuslän som förberedde stenblocken. Ensam är ingen stark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.