Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hellström är årets göteborgare

Kritikerrosade debutalbumet Känn ingen sorg för mig Göteborg ledde till listframgångar, Grammisen, allsång på Skansen och bidrog till korandet av Göteborg som Årets Popstad 2001.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och nu kan 27-årige Håkan Hellström dessutom kalla sig Årets göteborgare.

Det har varit hans bästa år hittills, därom råder ingen tvekan, säger han.

- Det är jättekul. I och för sig räcker det för mig att en enda person tycker om det jag gör – men det är förstås ännu bättre om många gillar det, säger han.

Juryn var helt enig i år och motiverade bland annat utnämningen med att "Håkan Hellström har sjungit sig in i svenskarnas hjärtan och starkt bidragit till att skapa Popstad Göteborg" och "Håkan har med sin musik nått över generationsgränser och är som artist en första klassens ambassadör för det goda Göteborg …"

Sedan utmärkelsen delades ut första gången 1993 har den gått till bland andra Leif Loket Olsson, Thomas Ravelli, Tomas von Brömssen, Viveca Lärn och fjolårets vinnare Mikael Ljungberg.

- Det är ju ett blandat sällskap … Jag är säkert yngst av dem som fått utmärkelsen hittills men det känns bara bra, som att vi kanske är en generation 70-talister som har börjat hitta vår grej nu, säger han.

- För mig är det jag gör inte bara ett yrke, att vara musiker åtta timmar om dagen. Det jag ägnar mig åt är hela mitt liv.

De närmaste framtidsplanerna, detaljer om nya låtar och album och sånt, vill Håkan Hellström däremot inte diskutera.

- Klart att jag håller på lite grann. Men jag vill inte prata om det jag gör förrän jag verkligen gör det. Ni får ha lite tålamod.

- Men jag kommer förstås till ceremonin och tar emot utmärkelsen, det kan jag lova, säger han.

Officiellt får han utmärkelsen i morgon klockan 12 på Nordstadstorgets scen.

Arrangörer är Göteborg & Co, Sveriges Radio P4 Göteborg och GT.