Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hells Angels infiltrerar behandlingshem

Flera behandlingshem som anlitats av Göteborgs kommun misstänks ha kopplingar till grov organiserad brottslighet. Hells Angels vill tjäna pengar på vården.

Det visar en översyn av branschen som Göteborgs kunskapscentrum mot organiserad brottslighet låtit göra.

Nu ser kommunen över möjligheten att utesluta gänganknutna företag vid offentliga upphandlingar.

- Vi har sedan i somras haft lite extra tillsyn av de här behandlingshemmen och sett en del oroande tendenser till att det finns intressen från organiserad brottslighet, säger kunskapscentrets chef Bengt-Olof Berggren.

Han talar om en handfull gänganknutna hem.

Och den organisation som framför allt är aktuell är Hells Angels.

- De har en högre kvalité som brottsorganisation. Mer långsiktigt, mer affärsmässigt planerat och med en tydligare affärsplan, säger Bengt-Olof Berggren.

Pengar att tjäna

Motivet tros vara ekonomiskt.

Bara under första halvåret 2009 köpte Göteborgs stad in tjänster från behandlingshem och andra vårdinstitutioner för 300-400 miljoner kronor.

Ett av de behandlingshem som pekas ut är KF Länkens hem i Hällungen utanför Stenungsund.

- Där har det funnits personer med stark anknytning till Hells Angels-miljön och sedan har det varit struligt över huvudtaget, säger Bengt-Olof Berggren.

Bland annat rör det sig om att en tidigare anställd på central position var gift med en av de ledande personerna i Hells Angels Goth town.

"Inte acceptabelt"

För två veckor sedan återkallades tillståndet för behandlingshemmet efter diskussioner mellan länsstyrelsen och huvudmannen.

- Det är inte acceptabelt att det finns eventuella kopplingar till gängkriminalitet. Nu löste det sig genom att de själva begärde att tillståndet drogs tillbaka, säger Håkan Frändemark, socialkonsulent vid Länsstyrelsen i västra Götaland.

Från KF Länkens sida beklagar man det som hänt. De uppger att de blivit hotade av personer i Hells Angels efter att ha försökt räta upp verksamheten.

- Länkens namn har blivit nedsmutsat. Vi vill inte bli inblandade i det här gänget på något sätt. Vi har försökt göra det här till ett bra ställe, men det blev skit, säger ordföranden i Göteborg, Gerth Sandsten.

Vill göra undantag från lagen

På Göteborgs upphandlingsbolag diskuteras just nu hur man ska kunna utesluta företag som har kopplingar till kriminella gäng från alla affärer med kommunen. Lagen om offentlig upphandling är rigid och gäller för alla EU-länder, men enligt upphandlingschefen Göran Brunberg finns det exempel från bland annat Finland på att man kan göra undantag.

- Vi försöker hantera det här utifrån lagstiftningens möjligheter men krävs det kommer vi gå till domstol. Vårdområdena kommer vi att vara extra noga med, det är extra olyckligt om det finns sådana kopplingar där, säger Göran Brunberg.

"De ska inte få våra skattepengar"

Han får stöd av Dario Espiga (s), ansvarig för sociala frågor i kommunstyrelsen.

– Vi ska inte göra ekonomiska transaktioner med kriminella gäng. De ska inte få våra skattepengar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.