Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/11

Hells Angels förlorade i rätten

Under flera år har Karlstads kommun stridit mot den kriminella mc-klubben Hells Angels. Rättsprocessen har kostat miljoner av skattebetalarnas pengar men snart kan det vara över. På onsdagen har hovrätten beslutat att kommunen nu kan vräka mc-klubben. - HA kommer inte att flytta från Karlstad. Det är snarare så att hyresvärdarna står på kö för att få hyra ut till HA, säger dock klubbens advokat Ismo Salmi.

I ungefär sex år har Hells Angels mc Karlstad haft sin klubblokal Härtsöga utanför Karlstad. Men våren 2013 köpte kommunen gården på exekutiv auktion för 3,1 miljoner kronor - vilket innebar att de fick Hells Angels som hyresgäster. Och sedan dess har Karlstads kommun kämpat för att bli av med den oönskade hyresgästen.
Det har varit en kamp som har kostat flera miljoner. "Vad är alternativet", skrev kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) i ett pressmeddelande som TT tog del av, och fortsatte: "om demokratin inte står upp mot kriminalitet".

LÄS MER: Kommunen får vräka Hells Angels

En mening missades

Den första rättsprocessen rörde kommunens försök att säga upp hyreskontraktet. Men en mening blev kommunens fall. I handlingarna glömde kommunen skriva att hyresgästen kan begära medling i hyresnämnden.
Fallet gick hela vägen upp i Högsta Domstolen och slutade med att Hells Angels fick rätt - uppsägningen var ogiltig.

Samtidigt har en annan tvist pågått. Den handlar om försäkringen av lokalen. Kommunen menar att det är Hells Angels uppgift, som hyresgäster, att teckna en försäkring.
I och med att HA inte har försäkrat gården har kommunen själva försök att teckna en försäkring - utan att lyckas. De skriver in en handling till hovrätten att det finns en risk att de kan komma att "lida betydande ekonomisk skada" om fastigheten fortsätter vara oförsäkrad.

Hells Angels däremot påstår att de försökt att få fastigheten försäkrad utan att lyckas.

LÄS MER: De hemliga lagarna som råder inom Hells Angels

Ha-advokaten: "Brända och svartmålade"

I tingsrätten vann kommunen och därmed fick de rätt att vräka klubben. Men domen överklagades.
– De känner sig oerhört brända och svartmålade, sa då klubbens advokat Ismo Salmi.

I mitten av december möttes parterna i Hovrätten och under onsdagsförmiddagen har hovrätten meddelat sitt beslut - kommunen vann över mc-klubben. Nu tvingas HA lämna lokalen.

– Nu var det tre som ville att HA skulle flytta och en som ville att HA skulle vara kvar. Det var inget enkelt mål det här. Hovrätten har skrivit välformulerade motiveringar. Men i och med att det är en skiljaktig mening så är min rekommendation att överklaga, säger Ismo Salmi.

Vilka grunder skulle man överklaga på i så fall?
– För Karlstads kommun har det inte varit av synnerlig vikt att lokalen var försäkrad. Det som var det viktiga var att bli av med en misshaglig hyresgäst. Och det är det som vi kommer att trycka på.

"Mycket positivt"

För kommunen är hovrättens dom ett glädjande besked.
– Det är mycket positivt att hovrätten har fastställt det som tingsrätten sa tidigare. Från min sida utgår jag nu från att de lämnar de här lokalerna, det är det som det handlar om, säger Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande och kallar det "en seger för demokratin".

Hur ser du på att de påstår att de kanske kommer att överklaga?
– Det får de ta ställning till. Han har tidigare uttalat att om de skulle förlora i hovrätten så kommer de att flytta ut. De kanske ha ändrat sig det får stå för dem.

Lämnar inte Karlstad

Ismo Salmi konstaterar att kommunen inte fick igenom kravet på att de skulle flytta omedelbart.
– Skulle HA tvingas att flytta från den här lokalen så kommer givetvis HA respektera domstolarnas bedömningar, det gör HA. Men HA kommer inte att flytta från Karlstad. Det är snarare så att hyresvärdarna står på kö för att få hyra ut till HA. De är kända för att betala punktligt, vara skötsamma och vårda lokalerna väl.
Kommer den nya lokalen försäkras?
– Det utgår vi från att fastighetsägaren kommer att göra i så fall, skrattar Ismo Salmi.

Hur ser kommunen på att de säger att de inte kommer att lämna Karlstad?
– Jag tycker att det är mycket anmärkningsvärt att en advokat verkar vara så engagerad i det här fallet var de ska ha sina lokaler etcetera och indirekt hota på det sättet. Men det får stå för honom. Men som svar på din fråga - vår inställning till detta är mycket tydlig. Den här typen av grupperingar, det kan vara annan organiserad brottslighet överhuvudtaget, den jobbar vi emot var den än finns. Det är en polisiär fråga i grunden men demokratin - de politiska partierna och kommunen - kommer att fortsätta jobba mot det. Det gäller inte bara Karlstad, det gäller alla kommuner i Värmland, säger Per-Samuel Nisser.

"Kamratförening"

Kommunen är tydliga med att de inte vill ha den kriminella organisationen i staden. Men HA påstår att de inte är kriminella.
– Det är en tätt sammansluten kamratförening, säger Ismo Salmi.

Polisen gör bedömningen att det är en kriminell organisation, bland annat utifrån kriterier som tagits fram av EU:

– Den där listan är något som polisen själva tagit fram och om man kollar på kriterierna på den så passar vilket gäng som helst in på den listan. Visst det finns folk i HA som har... Den absoluta majoriteten i HA Karlstad har inte gjort sig skyldiga till brott och inte ens trafikbrott. Varför det skulle vara en kriminell organisation är svårt att förstå, påstår dock Ismo Salmi.

"Står utanför samhället"

"Hells Angels MC har valt att stå utanför det ordinarie samhället och dess lagar", skrev, de som då var, Rikskriminalpolisen i en rapport 2013.

Hells Angels MC uppfyller Europeiska unionens uppsatta kriterier för vad som kännetecknar organiserad brottslighet, enligt Rikskriminalpolisens rapport. Den typ av brottslighet som de sysslar med är bland annat ekonomisk brottslighet, våldsbrott, narkotikabrottslighet, olaga hot och utpressning.
– Främst rör det sig om indrivningar och utpressningar. Där finns ett betydande mörkertal. Vi ser att HA-killarna ofta har stora ekonomiska tillgångar, samtidigt som vi har väldigt få offer som anmäler. Min slutsats är att den här verksamheten pågår i det tysta, har Sven Lindgren sagt tidigare.

Dessutom har medlemmar eller personer med anknytning till Hells Angels ha kopplats ihop med mord och andra våldsdåd. Bland annat var det flera personer som figurerade i utredningen rörande Antons försvinnande och död som har en koppling till Hells Angels. Och 2001 dödades två personer på HA-gården i Gunnilse.