Håkan Juholt (S).
Håkan Juholt (S).

Hellre kund än undersåte

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Kundbegreppet har fått oförtjänt mycket skäll i svensk debatt. Sedan den kortvariga socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt höll sitt inledningsanförande om dess förgriplighet har det pågått en diskussion kring huruvida det är positivt att svenskar numera har blivit kunder på en välfärdsmarknad.

En del menar att det finns en motsättning mellan att vara både kund och medborgare. Skeptikerna anser att konkurrensutsättningen av välfärdstjänster har lett till att vi både har blivit gamigare och mer krävande samt mer utsatta då vi tvingas bestämma själv vilken vårdcentral vi ska gå till, eller var våra barn ska gå i skolan.

Det är inte oväntat att socialister av olika schatteringar vänder sig mot idén om att människor inte bara är medborgare, utan också kunder. Valfrihet och konsumentmakt har aldrig varit en prioritering för dem som anser att det offentliga alltid vet bättre. Däremot är det beklagligt att samma kritik även har blivit vanligare från borgerligt håll. Det är märkligt, med tanke på den maktförskjutning som har skett sedan människor fick ökad bestämmanderätt över sina liv.

ANNONS

Privatiseringen av statliga bolag och konkurrensutsättningen av välfärdstjänster har förändrat maktförhållandet mellan medborgare och stat. Konsekvensen är inte, vilket en del menar, att människor riskerar att falla till föga för giriga kapitalister – även om det har funnits ett fåtal rötägg. Följden är framförallt att fler får större möjlighet att välja själva.

Det är inte längre vilken kommun man bor i som är avgörande för vilken vårdcentral man får gå till. Till skillnad från tidigare kan den som är missnöjd med sitt val byta. Numera är det möjligt att rösta med fötterna. Valfrihet är inte längre ett privilegium för det fåtal som har råd med privata lösningar.

Att vara kund är faktiskt inte så illa, trots allt.

GP 22/3-15

ANNONS