Ansiktsmålningar, färgglada klänningar och mariachi-band. Programmet för Día de Muertos på Världskulturmuseet är fullspäckat även i år. <em>Foto: Mattias Kästel</em>
Ansiktsmålningar, färgglada klänningar och mariachi-band. Programmet för Día de Muertos på Världskulturmuseet är fullspäckat även i år. Foto: Mattias Kästel

Hedrar de döda med färgglad fest i Göteborg

Den mexikanska högtiden Día de Muertos tar under höstlovet över Världskulturmuseet för tredje året i rad. Enligt traditionen hedras de döda med dödskallemasker, färgstarka kläder, musik och fest. "Förra året drog vi mängder av folk och det blev verkligen en succé", säger Mattias Kästel, ansvarig för eventets program på Världskulturmuseet.

ANNONS
|

Om två ytterligheter på en skala är Allhelgonahelgen på den ena sidan och Halloween på den andra, så hamnar mexikanarnas hedrande av de döda någonstans mitt emellan. Under Día de Muertos – De dödas dag – finns plats för både glädje och sorg.


    Erick Macareno, ordförande för Mexikanska föreningen i Göteborg.
Erick Macareno, ordförande för Mexikanska föreningen i Göteborg.

– Att döden är ständigt närvarande i Mexiko har gjort att firandet fyller en ännu viktigare funktion i dag. Människorna, även barnen, behöver ett mer positivt sätt att se på det faktum att vi alla någon gång ska dö. Vi känner sorg och saknad och vill hedra dem som gått bort, men vi vill göra det med glädje och musik, förklarar Erick Macareno, ordförande för Mexikanska föreningen i Göteborg som är en av samarbetspartnerna för höstlovsveckan på Världskulturmuseet.

ANNONS

Musik och tequila – med respekt

Día de Muertos skapades någonstans i mixen mellan ursprungsbefolkningen aztekernas skördefester och katolicismens intågande i samband med den spanska erövringen på 1500-talet. Under åren har firandet formats till karnevalsliknande evenemang. Högtiden grundar sig i tron om att de döda kommer tillbaka under en natt och i samband med det förvandlar mexikanarna kyrkogårdar och gator till en plats för fest.

– Vi tar med högtalare till graven och spelar den döda personens favoritmusik. Det dricks tequila och festas för att låta dem veta att vi fortfarande tänker på dem. Men det sker alltid med respekt, säger Erick.


    Ofrendan på Världskulturmuseet 2018 utsmyckades med hjälp av stadens barn.
Ofrendan på Världskulturmuseet 2018 utsmyckades med hjälp av stadens barn.

Färgglada offeraltare

Enligt traditionen bjuder man också hem de döda till sina hem, där ett offerbord – en ofrenda – ställts i ordning. Ofrendan dekoreras med foton, blommor och här placeras även mat och dryck som de döda uppskattade.

– Vi vill minnas dem i deras glada stunder. Det byggs också upp ofrendas i publika miljöer och det är något vi kommer göra på Världskulturmuseet där vi i år hedrar den mexikanske illustratören José Guadalupe Posada, berättar Erick Macareno.

Illustratör i fokus

José Guadelupe Posadas (1852-1913) koppling till Día de Muertos är tydlig. Han ligger bakom den kända bilden av La Calavera Catrina, ett leende kvinnligt skelett klätt i en stor blommig hatt, som blivit en ikon för högtiden.

ANNONS

Ta del av hela schemat för Día de Muertos 26/10-3/11 på Världskulturmuseet

– Posada ville visa hur fel ute den mexikanska urbefolkningen var när de försökte klä sig inspirerade av modet från Paris, i stället för att vara stolta över deras ursprung. La Calavera Catrina är också bakgrunden till att många kvinnor under Día de Muertos klär sig i klänningar i samma anda, berättar Martin Schultz, Nordamerikaintendent på Världskulturmuseerna.

"Sveriges bästa mariachiband"

Förutom ofrendan tillägnad Posada kommer det hända mycket kring den mexikanska högtiden under höstlovsveckan. Världskulturmuseets schema mellan den 26 oktober och 3 november är minst sagt späckat.


    Mariachi Fiesta Mexiko var en av förra årets höjdpunkter på Världskulturmuseet. Nu kommer de tillbaka.
Mariachi Fiesta Mexiko var en av förra årets höjdpunkter på Världskulturmuseet. Nu kommer de tillbaka.

– Barnen kommer kunna hjälpa oss med ofrendan, göra dödskallemasker och bygga piñatas, museets Nordamerikaintendent Martin Schultz kommer hålla spännande föreläsningar och ett av Sveriges bästa mariachiband kommer att uppträda. Det är ett jättefint samarbete med Mexikanska föreningen och den mexikanska ambassaden som gör detta möjligt, säger Mattias Kästel, pedagog och ansvarig för årets program.

– Mariachibandet heter Mariachi Fiesta Mexico och enligt mig var deras show i fjol det bästa under hela eventet. Så det får man inte missa, säger Erick Macareno.


    Ofrendan på Världskulturmuseet är spännande för ögat. 
    <em>Foto: Beatrice Törnros</em>
Ofrendan på Världskulturmuseet är spännande för ögat. Foto: Beatrice Törnros

"Väldigt stolta"

För Erick, som till vardags har som uppgift att samla och stötta mexikanska entreprenörer, artister och hantverkare i deras nya liv i Göteborg, är evenemanget på Världskulturmuseet stort.

ANNONS

– Vi i Mexikanska föreningen känner oss väldigt stolta över att så många svenskar, både barn och vuxna, är intresserade av Día de Muertos. Det kom många besökare förra året och både vi och Världskulturmuseet ser väldigt mycket fram emot årets upplaga.

Día de Muertos – De dödas dag

De dödas dag är en stor och viktig högtid i Mexiko som sammanfaller med Allhelgonahelgen. Högtiden har sitt ursprung i en mix av aztekernas skördefester och katolicismen som kom till Mexiko i samband med den spanska erövringen på 1500-talet. Under en natt bjuds de döda tillbaka till jordelivet för fest med familj och anhöriga.

Gravar och offeraltare (ofrendas) utsmyckas med fotografier av de döda, blommor, saker som betydde mycket för den döde, dödskallar av socker (calaveras) och färgglada silkespapper. Människorna sminkar sig som leende skelett, bär färgstarka klänningar, det spelas musik och hålls festliga picknickar där Pan de muerto (De dödas bröd) är ett viktigt inslag.

Día de Muertos firas varje år mellan 1 och 2 november.

ANNONS