Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Heder går före samvete

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hjärtats val eller släktens? För en del unga är äkta kärlek en omöjlig dröm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Många skolflickor återvänder efter sommaren – gifta med någon från det gamla hemlandet, berättade journalisten och författaren Lars Åberg på ett Bokmässeseminarium om hedersvåld.

Hur många unga som förs bort för tvångsgifte är oklart. Mörkertalen är stora. Men risken bedöms vara större på vissa håll.

"En fjärdedel av de unga i Hjällbo i Göteborg och Rosengård i Malmö får inte själva bestämma vem de skall gifta sig med. Hot, våld och kränkningar från närstående är vanligast bland barn som inte får lov att välja sin framtida partner".

Det skriver Lars Åberg och Eduardo Grutzky i boken "Heder och Samvete".

– Man kan leva i områden i Sverige där svenska regler inte gäller, där jämställdhet och kvinnors rättigheter inte är begrepp man rör sig med, sade Eduardo Grutzky på Bokmässan.

Den som, inte minst för de utsatta barnens skull, vill tala öppet om hedersrelaterad misshandel riskerar dock att anklagas för att underblåsa främlingsfientlighet av personer med kända vänstersympatier. Men kan exempelvis samma förtryckande patriarkala system förklara allt könsrelaterat våld?

Nej, framhåller Lars Åberg och Eduardo Grutzky med eftertryck. Det hedersrelaterade våldet särskiljer sig genom att det utövas kollektivt och ofta sanktioneras av såväl släkt som grupp.

Den högsta graden av antirasism kan omöjligen vara att tolerera intolerans. Alla typer av kulturella värderingar och vanföreställningar är inte lika mycket värda. Det är alla flickor och pojkar som växer upp här i vårt land som är lika mycket värda. Och lagen skall gälla lika för alla. Kränkningar blir inte acceptabla för att de utövas med hänvisning till en viss tro eller kultur.

Särskilt illavarslande är Lars Åberg och Eduardo Grutzkys uppgifter om tjänstemän på exempelvis kommunal nivå som genom passivitet eller medveten obstruktion väljer att inte följa politiskt fattade beslut, exempelvis för att de förnekar hedersvåld. Det kan exempelvis leda till att bidrag går till olämpliga organisationer.

I går kom Socialstyrelsen med ny vägledning om hantering av barn som far illa, vilket förtydligar anmälningsplikten för anställda inom sjuk-, hälso- och tandvård. Sådan plikt blir dock föga värd om anmälda misstankar om hedersvåld hamnar hos exempelvis socialsekreterare med avvikande uppfattningar om hedersbegreppet. Då finns risk att det utsatta barnet inte får rätt hjälp, vilket är förfärligt.