Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Heden har plats för mer än idrott

Med tanke på att Heden är nästan lika stort som hela Haga, så går det alldeles utmärkt att kombinera idrott och kultur med en gradvis förtätning där Hedens kvaliteter kompletteras med nya, urbana kvaliteter, skriver Johannes Hulter (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vårt förslag att förvandla Heden till en hållbar och levande stadsdel har inspirerat Kjell Björkqvist (FP) till en replik. Han har dock inte så mycket att säga om själva Heden, mer än att inriktningen är att det ska fortsätta vara en plats för idrott och kulturaktiviteter. Det är en målsättning som jag tror de flesta ställer sig bakom. Men med tanke på den enorma yta det handlar om, Heden är tolv hektar och nästan lika stort som hela Haga, så går det alldeles utmärkt att kombinera det målet med en gradvis förtätning där Hedens nuvarande kvaliteter kompletteras med nya, urbana kvaliteter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men Björkqvists fokus är som sagt inte Heden. I stället argumenterar han för att det måste till ett maktskifte innan det går att bygga hållbar blandstad. Det kan han nog ha rätt i. Men det maktskiftet behövs inte i Göteborg utan i Stockholm.

Här i Göteborg har vi redan i dag höga sociala ambitioner i vårt stadsbyggande. Björkqvist var ju själv nyligen med och presenterade satsningen på billiga bostäder i Frihamnen och visionen om den framtida Älvstaden är vi ju överens om. Men det är svårt att föra en hållbar bostadspolitik kommunalt samtidigt som det förs en ohållbar bostadspolitik nationellt.

När vi får en socialdemokratisk regering i höst kommer fler möjligheter för ett socialt hållbart stadsbyggande att öppnas. Det ser vi fram emot. Men låt oss strunta i det partipolitiska käbblet om varför det är som det är. För medborgarna är det nog mer intressant vad vi vill göra i framtiden. I detta fall på Heden. Med Wingårdhs och Erséus planstruktur, som vi i forumgruppen ställer oss bakom, så kommer det att finnas plats för idrott även för våra barnbarn och deras ungar. Men det kommer också finnas plats för mycket, mycket mer. Varför välja bort så mycket när vi kan få mer av allt?

Johannes Hulter (S)

ordförande Forumgruppen för stadsplanering och infrastruktur

Socialdemokraterna i Göteborg