Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

HD godkänner Obamas reform

USA:s högsta domstol slår fast att president Obamas sjukvårdsreform är förenlig med författningen, rapporterar Reuters.

De nio domarna i den högsta domstolen i USA slog i dag fast att president Barack Obamas omfattande vårdreform inte strider mot grundlagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

HD:s beslut togs med minsta möjliga marginal. Förespråkarna vann med fem röster mot fyra.

Domstolen begränsar den utvidgning som reformen innehöll av Medicaid, den federala försäkring för låginkomsttagare som finns sedan tidigare.

Den centrala bestämmelsen om att alla amerikaner blir skyldiga att ha en sjukvårdsförsäkring från 2014 blir kvar.

Bakom HD:s granskning ligger överklaganden från minst 26 delstater. Den historiska reformen, som antogs av kongressen 2010, syftar ytterst till att över 30 miljoner oförsäkrade ska omfattas av någon form av sjukvårdsförsäkring. Reformen ska också minska landets skenande sjukvårdskostnader.

Viktig seger för Obama

Innan reformen trädde i kraft var många amerikaner bristfälligt försäkrade och cirka 46 miljoner saknade helt sjukvårdsförsäkring. Reformen har ofta omnämnts som president Obamas viktigaste fråga och med drygt fyra månader kvar till det amerikanska presidentvalet är dagens utfall en fjäder i hatten för Obama.

Obamas motståndare, republikanen, Mitt Romney har sagt att han tänker dra fördel av utslaget och kommer gå till val på att säga att han är det sista hoppet för konservativa som vill bli av med "Obama-care" - trots att han införde en liknande reform Massachusetts när han var guvernör i delstaten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.