Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Vi finns till och vi tar den plats vi har rätt till", säger Tasso Stafilidis.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

HBT-festival ska prägla staden

Queer-loppis och regnbågspoker. HBT-festivalen i Göteborg om en månad kommer att prägla staden.

Mellan 12 och 16 maj ska festivalen pågå i Göteborg - med tjuvstart i Alingsås den 8 maj. Centrum flyttas från Järntorget till Götaplatsen. De tidigare två tälten blir i år tio. Dessutom regnbågsflaggor längs hela Avenyn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ingen kommer att undgå att märka vilka som tagit över staden. Och det hela avslutas med en "regnbågspromenad" från Operan till Götaplatsen. Festivalen går i konstens och kulturens tecken.

- Det finns två viktiga poänger med festivalen, säger festivalens verksamhetschef Tasso Stafilidis. För det första ger den möjlighet för HBT-personer att stärka sin identitet och våga synas. För det andra, genom att synas visar vi att vi finns till och vi tar den plats vi har rätt till.

HBT-festivalen har 150 samarbetspartners, bland annat alla stadens museer och Göteborg & co. Artisten kommer att heta HBT-universitetet med mängder av seminarier, debatter och en queer-loppis. Biografen Roy har HBT-filmfestival och Casino Cosmopol kommer att ha en Rainbow Poker Night.

På Götaplatsen finns tio tält med bland annat RFSL, politiska partier och polisen. I Nordstan byggs det upp ett stort informationscentrum.

- Göteborg har varit en av de minst HBT-vänliga städerna, säger Tasso Stafilidis. Men det har blivit bättre. Nu har till exempel både polisen och polisen gått igenom HBT-kompetensutbildningar. Och Göteborg har landets enda kommunalråd med specialområde HBT, Dario Espiga. Stämpeln håller på att tvättas bort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.